woensdag 18 september 2019

Minister Parmessar voert spoedoverleg met Douane over exporten van rijstexporteurs

(Bron foto: NII)
Douane beschikt in december over een eigen containerscan


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft maandag een spoed onderhoud gehad met de leiding van de Douane op het hoofdkantoor van de Douane te Nieuwe Haven over onduidelijkheden rond de exporten van rijstexporteurs, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 17 september 2019.

De minister bracht dank uit aan de minister van Financiën en de leiding van de Douane voor de goede samenwerking en dat zij in korte tijd bereid gevonden is om dit gesprek te willen voeren. Het ministerie is door de rijstsector benaderd vanwege de gerezen perikelen. Daar zij de sector maximaal ondersteuning biedt heeft zij geen keus dan het voortouw te nemen en op het hoogste niveau aandacht te vragen en van gedachte te wisselen over hoe deze onduidelijkheden weg te maken.

Enkele van de aangehaalde punten waren:
– Verruiming van de tijd van stuffen: Dat de rijst in containers op de haven in Nickerie alleen geladen kunnen worden tussen 08:00 ‘s morgens en 12:00 ‘s middags, deze regel is volgens de exporteurs niet werkbaar en vroegen zij verruiming van de tijd. Als oplossing voor dit vraagstuk is gekozen om de tijd te verruimen van 07:00 uur 's morgens tot en met 18:00 uur 's avonds.
– Bij het transporteren van de containers is er een regel, dat de containertrucks in principe ‘s avonds niet mogen rijden, maar hiervoor is als oplossing aangedragen, dat deze via een goed controlesysteem wel toestemming kunnen verkrijgen. Voorgesteld wordt om in de tweede fase, voor de transparantie, het Global Positioning System (GPS) in te zetten.
– Voor wat betreft de uitvoertafel zijn er ook afspraken, dat de stukken voor 12:00 uur moeten worden ingediend. In afzonderlijke gevallen mag contact worden opgenomen met de desbetreffende functionaris voor medewerking.
– De bewakingskosten komen te vervallen en er is toestemming verleend dat de containers na verzegeling, met toestemming van de Douane, op locatie mogen blijven.

De leiding van de dienst deelt mee dat, als alles goed zit, zij in december 2019 zal beschikken over een eigen containerscan. Hierdoor kan de dienstverlening naar de ondernemers vanuit de haven zelf worden verleend.

Ten aanzien van het betalen van ambtenaren buiten de regels om, vroeg minister Parmessar om hem daarover te informeren en de zaak te rapporteren. De onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, heeft de opdracht gehad alle inspecteurs te vervangen die zich na onderzoek hieraan schuldig hebben gemaakt. Bij de betaling van de Douane-ambtenaren blijkt echter dat het om een vergoeding gaat die gegeven wordt als men gebruikt maakt van hun eigen vervoer, ten gunstig van de rijstexporteurs.

De partijen waren het unaniem eens, dat dit onderhoud enige verduidelijking heeft gebracht in de onduidelijkheden die bestonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten