vrijdag 13 september 2019

Peruaanse ex-president Toledo blijft in hechtenis in afwachting uitleveringsprocedures

(Bron tekening: Ellen Behringer- Reuters)
Voormalige Peruaanse First Lady uit een rechtszaal in San Francisco gesleept 

'Wat is dit voor een rechtszaak, het is een grap, het is een grap!'


Een voormalige Peruaanse First Lady moest donderdag 12 september 2019 uit een rechtszaal in San Francisco gesleept worden, toen ze de beslissing van een rechter vervloekte om haar echtgenoot, ex-president Alejandro Toledo, vast te houden in afwachting van uitleveringsprocedures.

Toledo, 73, wordt gevraagd in Peru terecht te staan ​​wegens beschuldigingen dat hij tijdens zijn ambtstermijn van 2001-2006 een omkopingsbedrag van $ 20 miljoen heeft ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Toledo ontkent wangedrag.


Hij werd in juli gearresteerd en heeft om vrijlating op borgtocht van $ 1 miljoen gevraagd.

Odebrecht erkende in een clementieovereenkomst van 2016 dat het ambtenaren in een tiental Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Peru, had omgekocht om contracten voor openbare werken te verwerven. Een voormalige Odebrecht-directeur heeft gezegd, dat Toledo om smeergeld heeft gevraagd en bewijs heeft geleverd om de claim te bevestigen.

Rechter Thomas Hixson oordeelde, dat Toledo een te groot vluchtrisico is om hem in vrijheid te stellen, onder verwijzing naar wat hij beschreef als connecties met invloedrijke mensen in verschillende landen. 'Ik heb hier goed over nagedacht', vertelde Hixson een rechtszaal vol met aanhangers van Toledo en Peruaanse media. 'Ik ga het detentiebevel handhaven.'


Nadat de uitspraak was aangekondigd, riep de echtgenote van Toledo, de Belgisch-Amerikaanse antropologe Eliane Karp, 'Wat is dit voor een rechtszaak? Het is een grap! Het is een grap!'

Amerikaanse marshals sleepten Karp (65) uit de rechtszaal terwijl ze zich verzette en schreeuwde dat haar man in de gevangenis zou sterven.


De uitbarsting was het nieuwste drama in het vergaande corruptieschandaal dat Peruaanse politici bijzonder hard heeft getroffen.

Eerder dit jaar pleegde een andere voormalige president, Alan Garcia, zelfmoord om arrestatie in de Odebrecht-zaak te voorkomen. Twee andere voormalige presidenten worden onderzocht, met een onder huisarrest.

Toledo wordt sinds 2017 als voortvluchtig beschouwd in Peru, toen een Peruaanse rechter beval hem vast te houden om te voorkomen dat hij de zaak zou ontvluchten of blokkeren. Maar, Toledo was destijds buiten het land en weigerde terug te keren.

Hixson zei, dat hij niet blij was met de situatie, maar dat hij ervoor moest zorgen dat Toledo niet zou vluchten.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/Diario Correo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten