woensdag 11 september 2019

Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen waarschuwt voor onbevoegde of onbekwame hulpverleners

'Een bachelor- of hbo-studie psychologie is niet voldoende'


De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO) waarschuwt de samenleving voor onbevoegde of onbekwame hulpverleners. Beoefenaren van deze beroepen moeten een wetenschappelijke titel hebben, namelijk minimaal master of science in de psychologie. 'Een bachelor- of hbo-studie psychologie is niet voldoende', staat in een bekendmaking van SVPO, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 september 2019. 

Manon Sanches, voorzitster van de vereniging, zegt dat de directe aanleiding voor de bekendmaking te maken heeft met het feit, dat de vereniging onlangs is geconfronteerd met een geval waarbij een persoon zich voordoet als psycholoog met een diploma van een online-opleiding. 'Maar, wij willen dit niet via de media bespreken en hebben de zaak anders aangepakt. We hebben contact opgenomen met de desbetreffende opleiding. Het is nog niet duidelijk wat hun standpunt is en de student kan op eigen houtje gehandeld hebben', zegt Sanches.

Als mensen willen weten of een psycholoog de vereiste kwalificaties heeft, kunnen ze dat informeren bij de SVPO of bij het ministerie van Volksgezondheid. 'Het gaat hierbij om de mentale gezondheid van mensen en daarmee mag er geen risico genomen worden', zegt ze.

Suriname telt ongeveer veertig gediplomeerde psychologen en orthopedagogen. Er zijn regels en procedures die gelden vanuit het ministerie van Volksgezondheid en ook internationaal. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd en is er zicht hoe er met de mentale gezondheid van individuen wordt omgegaan. Wie gebruikmaakt van diensten aangeboden door niet-geregistreerde hulpverleners, doet dat geheel voor eigen risico, waarschuwt de vereniging.

Een depressief persoon of iemand met een andere mentale stoornis moet adequaat behandeld worden, benadrukt Sanches. Het risico is volgens haar vooral groot wanneer er met kinderen wordt gewerkt. 'Kinderen met een trauma mogen alleen behandeld worden door psychologen, omdat ze daarin gespecialiseerd zijn. Daarvan afwijken kan funest zijn voor een kind en voor het verdere leven gevolgen hebben.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten