woensdag 11 september 2019

'Schokkende' ontdekking van sterkste sidderaal ter wereld in Amazonebekken

De Electrophorus voltai levert 860 volt elektriciteit 

(Bron foto: Leandro Sousa)
210 Volt meer dan de lang bekende Electrophorus electricus


'Schokkende' ontdekking onthult de sterkste ooit geregistreerde sidderaal met een vermogen om 860 volt elektriciteit af te voeren, hebben wetenschappers dinsdag 10 september 2019 bekendgemaakt. 

In een onderzoek naar 107 vissen verzameld in de afgelopen jaren in Brazilië, Frans Guyana, Guyana en Suriname, ontdekten wetenschappers dat de Electrophorus voltai 210 volt meer kan leveren dan de lang bekende vissoort Electrophorus electricus, aldus het Smithsonian's National Museum of Natural History. in een verklaring.

'Deze vissen worden zeven tot acht voet (2.4 meter) lang. Ze zijn echt opvallend', zei studieleider C. David de Santana, een onderzoeksmedewerker in de visafdeling van het museum, in een verklaring. 'Als je een nieuwe acht-voet-lange vis na 250 jaar van wetenschappelijke verkenning kunt ontdekken, kun je je voorstellen wat er nog te ontdekken valt in die regio?

Het tijdschrift Nature Communications (zie onderaan) beschrijft de ontdekking door wetenschappers van de schokkende vermogens van de paling, meer dan 250 jaar nadat de sidderalen in het Amazonebekken werden ontdekt. Ze gebruiken elektriciteit om te jagen, zichzelf te verdedigen en om te navigeren. Sidderalen hebben relatief slechte ogen.

​​Naast de E. voltai-soort ontdekten wetenschappers een derde soort sidderaal, de Electrophorus varii Alle soorten verzameld in het Amazonegebied zagen er hetzelfde uit, zei De Santana - maar bij nader onderzoek van het DNA van de paling vonden wetenschappers drie verschillende soorten.

Ook wonen ze voornamelijk in verschillende geografische gebieden.

De lang bekende E. Electrius lijkt voornamelijk in het Guiana-schild in Zuid-Amerika te leven, waarvan wetenschappers in een verklaring zeiden:  een oude geologische formatie waar helder water over stroomversnellingen en watervallen stroomt.' E. Varii leeft ondertussen in 'duistere, langzaam stromende laaglandwateren', aldus een verklaring.



(Suriname Mirror/New York Daily News/FirstPost/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten