zaterdag 20 juli 2019

Actiecomité Alcoa wil dat Assemblee handelingen multinational Alcoa en presidentiële commissie onderzoekt

'Presidentiële commissie heeft niet de belangen van Surinaamse volk behartigd'


Het Actiecomité Alcoa vindt dat de constitutie, De Nationale Assemblee (DNA), wordt geschonden. Dit kwam vrijdag 19 juli 2019 naar voren tijdens een persconferentie, aldus Suriname Herald. Het vindt, dat de regering buiten het parlement besluiten heeft genomen met betrekking tot de Alcoa-kwestie en dit heeft verregaande consequenties. Het comité roept DNA-leden op in een open brief (zie onderaan) om alle handelingen die moeten leiden tot de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst stop te zetten en direct over te gaan tot onderzoek naar de handelingen van de multinational Alcoa en presidentiële commissie. 

De regering heeft toestemming gegeven aan Alcoa om de Suralco-plant te ontmantelen, terwijl de parlementsvoorzitster, Jennifer Geerlings-Simons, eerder had aangegeven de ontmanteling stop te zetten. 'Dit geeft aan dat onze constitutie in gevaar is', zei Asha Mungra, lid van het comité.


Het is het aluminiumbedrijf Alcoa dat zelf heeft verklaard, dat het toestemming heeft van de regering om de Suralco-plant te ontmantelen. Zij vindt dat de regering besluiten neemt die zij niet mag nemen. Het comité is ook van mening, dat de presidentiële commissie niet de belangen van het Surinaamse volk heeft behartigd en concludeert, dat president Desi Bouterse onwettige handelingen heeft gepleegd en Alcoa de Grondwet heeft geschonden.

 Mungra legde ook uit dat haar ter ore is gekomen dat de giftige buizen die op de Suralco-plant waren, nu in Paramaribo liggen. 'We worden blootgesteld aan allerlei ziektes en ons drinkwater wordt hiermee ook vervuild', merkte zij op.

Het comité heeft vrijdagochtend weer een petitie met achttien tellende punten ingediend bij DNA en het vraagt aandacht voor de Alcoa-kwestie. Volgens Mungra is Alcoa geen betrouwbare partner, omdat er geheime onderhandelingen zijn geweest waar Suriname geen voordeel aan heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten