maandag 1 juli 2019

Politieke partij FARC, Colombia, waarschuwt 'Jesus Santrich' na geruchten over vlucht naar Venezuela

Voormalige rebellenleider wordt uit FARC gezet na mogelijke vlucht naar Venezuela


De politieke partij van de voormalige FARC-rebellen in Colombia (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) heeft de voormalige rebellenleider 'Jesus Santrich' gewaarschuwd, dat hij het risico zou lopen om uit de partij te worden gezet na zijn eventuele vlucht naar Venezuela. Santrich verdween tussen zaterdagavond en zondagochtend 30 juni 2019 van een FARC-reïntegratie locatie in het noorden van het land en liet zijn lijfwachten weten dat hij de nacht met een van zijn kinderen zou doorbrengen.

Nadat de voormalige guerrilla-ideoloog nog steeds niet zondagavond verscheen en de leiding van de FARC kennelijk niet in contact met hem was, stuurde de politieke partij een verklaring uit waarin Santrich gewaarschuwd werd, dat 'als een lid besluit om van het [vredesproces] af te gaan of activiteiten die buiten de wet vallen, moet hij de gevolgen aanvaarden'.


De radicale voormalig priester Bernardo Hoyos vertelde aan het openbare televisienetwerk Canal 1 dat Santrich naar Venezuela was gevlucht, nadat hij geruchten had gehoord over een naderende moordaanslag tijdens een bezoek dat hij voor zondag gepland had aan Barranquilla.


Het vermeende plan van Santrich om naar het buurland te vluchten, waar hij ook staatsburger is, werd bevestigd door het commerciële netwerk Caracol, dat meldde dat 'topoverheidsbronnen en inlichtingendiensten waarschuwen, dat Santrich zou hebben geprobeerd de grens met Venezuela te overschrijden. Om deze reden is een maximale waarschuwing uitgegeven om te voorkomen dat hij dit doel behaalt.'

De reïntegratieplaats waar de FARC-leider verdween, bevindt zich in een dorp op slechts 20 mijl van de Venezolaanse grens. Santrichs laatste activiteit op Twitter was zondagochtend, toen hij een conventie van de Geneefse Conventie retweette met de uitspraak: 'perfidie is een vorm van misleiding waarbij één partij pretendeert te goeder trouw te handelen, met de bedoeling die belofte te breken zodra de vijand weerloos is.'


Unidad Nacional de Protección (UNP), die de leiding heeft over de bescherming van Santrich, zei eerder zondag, dat de voormalige rebellenleider vermist werd en riep hem op zich te melden bij de UNP of zijn team van lijfwachten dat grotendeels bestaat uit FARC-leden.

Als onderdeel van het vredesproces is Santrich vrij om te gaan waar hij wil, zolang hij het land niet verlaat of niet verschijnt op een van de hoorzittingen van het oorlogsmisdaden tribunaal die oorlogsmisdaden onderzoekt die gepleegd zijn door de FARC en het leger tijdens het gewapende conflict tussen 1964 en 2016.

Santrich werd vorige maand vrijgelaten, meer dan een jaar nadat hij gevangen werd gezet in een tot nu toe bewezen drugssmokkel naar de Verenigde Staten dat het vredesproces ondermijnde. Na zijn vrijlating werd de voormalige rebellenleider beëdigd als lid van het Congres waar hij al in augustus vorig jaar plaats zou hebben genomen. Onmiddellijk nadat hij was beëdigd, bevestigde Santrich zijn betrokkenheid bij het tribunaal voor oorlogsmisdaden en zwoer hij dat hij zou samenwerken met het Hooggerechtshof dat onderzoek doet naar de drugshandel die hij en de FARC consequent een 'set-up' hebben genoemd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten