zondag 26 mei 2019

Minister Parmessar, LVV, opent InVitroPlants Grassalco - 'De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes'

Eind 2019 wil InVitroPlants Grassalco beginnen met export van sierplanten naar Nederland

(Bron foto's: NII)

'De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes', dit zei minister Rabindre Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij de opening van InVitroPlants Grassalco. Hiermee doelde de minister op gezond plantmateriaal en kijkt uit naar een samenwerking tussen InVitroPlants en het ministerie van LVV in het kader van technische kennisoverdracht, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zondag 26 mei 2019.

Na presentaties en toespraken onthulde de LVV-minister samen met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen - oud-directeur van Grassalco - de openings-plaquette en daarna werd een lint doorgeknipt bij de plantenkas.

De aanwezigen kregen een rondleiding in de plantenkas en hebben de verschillende sierplanten kunnen bewonderen. Vanwege veiligheidsmaatregelen mochten alleen de hoogwaardigheidsbekleders het laboratorium in.

InVitroPlants Grassalco maakt plantmateriaal aan middels biotechnologie, waarbij weefselkweek productie van planten in het laboratorium (genoemd in vitro) wordt gedaan. Ook maakt InVitroPlants plantmateriaal van voedselgewassen, sierplanten en planten voor de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden.

Dat een mijnbouwbedrijf het initiatief heeft genomen om uitgemijnde gebieden weer gezond te maken is een mijlpaal voor Suriname. Eind dit jaar wil InVitroPlants Grassalco beginnen met de export van sierplanten naar Nederland waar de vraag groot is. Sierplanten verfrissen de lucht in de huiskamer. Een ananas sierplant kost veel hoger dan het ananas gewas. Op jaarbasis wordt de aanmaak van 8 miljoen plantmateriaal verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten