zondag 26 mei 2019

Noorden van Peru opgeschrikt door extreem zware aardbeving

Voor zover bekend één dodelijk slachtoffer en elf mensen gewonden


Inwoners van het noorden van Peru zijn zondagochtend 26 mei 2019 opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter. De aardbeving was zo hevig, dat mensen volgens een burgemeester niet gewoon konden lopen. De beving gebeurde in dunbevolkt gebied.

Momenteel is er één slachtoffer en raakten nog eens elf mensen verwond. Dat heeft de Civiele Bescherming bekendgemaakt. In het district Hurarango in de regio Cajamarca kwam een 48-jarige man om toen een rotsblok op zijn woning terechtkwam terwijl hij sliep.


Het Amerikaanse geologie-instituut USGS zei dat de beving een kracht van 8 had en zich om 02.41 uur plaatselijke tijd op ongeveer 75 kilometer ten zuidoosten van de stad Lagunas had voorgedaan, in het Amazonewoud bij de grens met Brazilië.

Met een kracht van 8 op de schaal van Richter gaat het om de tot nu toe zwaarste aardbeving van dit jaar. De Civiele Bescherming van Peru sprak van een kracht van 7,5 en zei dat de aardbeving paniek had gezaaid onder de bevolking, maar geen grote schade had aangericht.


Volgens het Instituto Geofísico del Perú lag het epicentrum op 141 kilometer diepte. De aardbeving duurde 127 seconden en de schok werd gevoeld in verscheidene regio’s in het noorden en midden van het land. In de hoofdstad Lima liepen de inwoners naar buiten hoewel het nog nacht was en aan het regenen.


De minister van Binnenlands Zaken twitterde eerst nog dat er geen enkel slachtoffer was gevallen, maar dat woningen waren vernield. Er werd onder meer schade gemeld in Yurimaguas, dat het dichtst bij het epicentrum ligt. 'Veel oude huizen zijn ingestort door deze krachtige beving', aldus de burgemeester van de gemeente, Hugo Araujo.

Geoloog Patricio Valderrama van het rampencentrum zei dat 'het noorden van Peru zo’n aardschok niet meer gevoeld had sinds de grote aardbeving van 1970'. Toen vielen bij een beving met een kracht van 7,9 in het noordoosten meer dan 70.000 doden.


Doordat het om soms afgelegen gebied gaat, is nog niet overal de omvang van de schade bekend. De Peruaanse president Martin Vizcarra is naar het gebied afgereisd om de schade met eigen ogen te zien en de bevolking te steunen.

Peru heeft wel vaker aardbevingen, doordat onder het land verschillende aardplaten samenkomen. In maart nog trof een beving met een kracht van 7.0 het land. De aardbeving van afgelopen nacht was echter bijzonder zwaar. Een beving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter komt gemiddeld één keer per jaar voor op aarde. De beving werd dan ook in grote delen van het land gevoeld.

(Suriname Mirror/Reuters/Belga/Al Jazeera/rpp.pe/Twitter/Diario Correo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten