zondag 5 mei 2019

CLO verwacht spoedig voorstellen belastingverlichting te ontvangen van Hoefdraad

'Ontevredenheid landsdienaren over ingehouden belasting na toekenning salarisverhoging in 2018'


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) verwacht deze week voorstellen te krijgen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de toegezegde belastingverlichting. Deze kwestie maakt deel uit van het wensenpakket van de ambtenarenvakcentrale, dat in 2016 is ingediend. Voorzitter Ronald Hooghart had in december een brief geschreven naar de vicepresident over deze kwestie. In februari is het eerste overleg geweest tussen het bestuur van de CLO en de bewindsman, zegt secretaris-generaal Michael Miskin vandaag, zondag 5 mei 2019, op Starnieuws. 

Ambtenaren rekenen erop, dat ze minder belasting betalen, want 56% van elke Srd, vloeit terug naar de overheid. De CLO heeft de regering duidelijk gemaakt, dat er veel ontevredenheid is bij landsdienaren over de ingehouden belasting na de toekenning van de salarisverhoging in 2018. De laatste aanpassing van de belastingschijven dateert van 2008, waarbij de belastingvrije som van Srd 220,50 per maand niet is aangepast. Het belastbare loon over de eerste Srd 949,40 per maand is 8%. Over hierna te volgen Srd 659,75 wordt 18% belasting geheven. De belasting over de volgende Srd 910 is 28% en over het resterende loon wordt 38% geheven.

Miskin zegt, dat concrete voorstellen zijn gedaan door de minister om te komen tot belastingverlichting. Het eerste voorstel is om de percentages van de belastingschijven te verminderen. Ten tweede is voorgesteld om de bedragen van de schijven te verruimen.

Minister Hoefdraad had aangegeven dat eind april de exercities besproken zouden worden met het CLO-bestuur. De bewindsman had meer ruimte nodig en heeft beloofd deze week om de tafel te zitten om de uitkomst van de berekeningen te bespreken. Dit heeft de bewindsman beloofd bij het tweede overleg op 15 april met het CLO-bestuur.

Als alle inhoudingen worden opgeteld - belasting boven ongeveer Srd 3.000 van 38%, pensioenpremie van 10%, AOV-premie 4% en de premie voor Staatsziekenfonds 4% - dan vloeit 56% van elke cent terug naar de Staat. Wanneer er akkoord is bereikt over de belastingverlichting, zal verder overleg gevoerd worden over de resterende twk-componenten zoals vakantiegeld aan de orde komen, zegt Miskin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten