woensdag 17 april 2019

Oud-president Alan García van Peru pleegt zelfmoord door schot in hoofd

(Bron foto: Twitter)
Peruaanse Justitie stond op punt Garcia te laten arresteren

Garcia verdachte in onderzoek naar corruptieschandaal rond Braziliaanse bouwconcern Odebrecht


De vroegere Peruaanse president Alan García heeft vandaag, woensdag 17 april 2019, net voor zijn arrestatie op beschuldiging van corruptie, een kogel door zijn hoofd geschoten. De man werd in allerijl en met veel politiemacht naar een ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten. Hij stierf kort nadien aan zijn verwondingen. 


De Peruaanse Justitie had het bevel gegeven tot een tiendaagse voorlopige hechtenis van de voormalige president (1985-1990 en 2006-2011) in het kader van het onderzoek naar het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

De politie kwam rond half zeven vanochtend lokale tijd naar de woning van de vroegere president toen de tragedie plaatsvond.


De openbare aanklager had een onderzoek ingeleid tegen García voor de mogelijke illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2006 door Odebrecht.

Afgelopen woensdag was een ander voormalig Peruaans staatshoofd, Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), in dezelfde zaak voor tien dagen in voorlopige hechtenis genomen.


Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht heeft gedurende meer dan een decennium in totaal 788 miljoen dollar uitgegeven in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf gaf toe dat tussen 2005 en 2014 liefst 29 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald in Peru.

De laatste vier Peruaanse presidenten; Alejandro Toledo (2001-2006), Alan Garcia, Ollanta Humala (2011-2016) en Pedro Pablo Kuczynski, zijn door beschuldigingen van corruptie in het vizier van justitie gekomen, en oppositieleider Keiko Fujimori zit al sinds 31 oktober in voorlopige hechtenis.


(Suriname Mirror/Belga/Reuters Latin America/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten