woensdag 17 april 2019

CNN: Militaire en politieke elite van Venezuela nauw betrokken bij smokkel cocaïne naar VS

Bijna dagelijks drugsvluchten uit Venezuela in 2018

(Bron foto's: CNN)
Meeste vliegtuigjes worden slechts één keer gebruikt en vervolgens gedumpt of in brand gestoken na aankomst


Cocaïnehandel vanuit Venezuela naar de Verenigde Staten neemt toe, zelfs als het land instort. En Amerikaanse en andere regionale ambtenaren zeggen, dat het de eigen militaire en politieke elite van Venezuela is die de smokkel van drugs in en uit het land in honderden kleine, niet-gemarkeerde vliegtuigen vergemakkelijkt. 

Een CNN-onderzoek van een maand lang volgde de noordwaartse route van cocaïne vanaf de landbouwgronden, waar veel ervan in Colombia wordt verbouwd, en vond dat het aantal vermoedelijke drugsvluchten uit Venezuela is toegenomen van ongeveer twee vluchten per week in 2017 tot bijna dagelijks in 2018, volgens een Amerikaanse ambtenaar.

Dit jaar heeft dezelfde functionaris maar liefst vijf nachtelijke vluchten gezien. Vliegtuigjes geladen met Colombiaanse cocaïne stegen vooral op in de afgelegen zuidelijke jungle van Venezuela. Nu vertrekken ze uit de meer ontwikkelde noordwestelijke regio van het land om hun vliegtijd te verkorten, aldus Amerikaanse en regionale ambtenaren.

'Dertig vliegtuigjes zijn ruwweg gecrasht in de laatste drie maanden, volgens sommige berichten', zei een Amerikaanse ambtenaar. De omvang van de operatie werd bevestigd door een overheidsfunctionaris in de regio, die zei dat de vluchten ongeveer 50 clandestiene banen gebruiken in de noordwestelijke regio Zulia in Venezuela. De drugsvrachtvliegtuigen vliegen meestal met de transponders die een signaal uitzenden dat hen identificeert naar radarsystemen die zijn uitgeschakeld.

Ambtenaren die betrokken zijn bij de bestrijding van de dodelijke handel beschrijven een belachelijk winstgevend koerierssysteem voor de Venezolaanse regering.

'Drugssmokkelaars maken steeds meer gebruik van de medeplichtigheid van de Venezolaanse autoriteiten en meer recent van het vacuüm van de macht', zei een Amerikaanse ambtenaar.


Elke zending cocaïne uit Zuid-Amerika is zo lucratief, dat de vliegtuigjes die door handelaars worden gebruikt in vergelijking goedkoop zijn; de meeste worden slechts één keer gebruikt en vervolgens gedumpt of in brand gestoken bij aankomst. Een aanzienlijk deel van de winst gaat naar landen waar drugs doorheen gaan, van de oerwouden van Colombia tot Venezuela en vaak tot de Hondurese kustlijn.

Een vertrouwelijke Amerikaanse radarkaart van de vliegtuigroutes uit 2018, die door CNN is gezien, toont hun vertrek uit het noordwesten van de Zulia-regio in Venezuela, hun doorgang naar het noorden, naar het Caribisch gebied, en vervolgens hun scherpe bocht naar het westen richting hun bestemmingen in de afgelegen landbouwgronden van Guatemala, aan de kust van Honduras, en sommige in het Caribisch gebied. Vanaf daar worden de drugs naar Mexico verscheept en vervolgens naar Amerikaanse steden gedistribueerd.

Een Amerikaanse functionaris schatte dat in 2018 alleen al 240 ton cocaïne uit Colombia naar Venezuela is overgevlogen om het land vervolgens te verlaten. Andere functionarissen die betrokken zijn bij de bestrijding van de drugshandel zeiden, dat die schatting conservatief was. Zoveel pure Colombiaanse cocaïne zou, wanneer ze wordt gesneden en gedistribueerd, ongeveer $ 39 miljard kunnen opbrengen in de straten van de VS, volgens een schatting van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit. Amerikaanse functionarissen uitten onlangs hun bezorgdheid over het feit dat een voorgesteld verbod door president Donald Trump op alle soorten hulp aan Honduras, Guatemala en El Salvador een 'bonanza' zou veroorzaken onder de door Venezolanen geleide handelaars, aangezien de Amerikaanse hulp aan deze drie Midden-Amerikaanse landen specifiek gericht was op de cocaïnehandel. 'Op dit moment is het wijd open', zei een Amerikaanse wetshandhavingsambtenaar, 'dan zal het gewoon een gratis voor iedereen zijn'.

Jarenlang heeft de VS hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen van drugshandel beschuldigd. De huidige versnellende handel in verdovende middelen is een symptoom van de dringende behoefte aan contanten in de instortende hyperinflatie-economie van Venezuela en de ongebreidelde corruptie onder de hoge ambtenaren van de Maduro-regering, aldus meerdere functionarissen.

Colombiaanse functionarissen, die zelden worden aangehaald, zeiden ook dat de drugssmokkel recentelijk de Colombiaanse linkse guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) bij het Maduro-leger heeft betrokken.

In 2017 werd de voormalige Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën voor het overzien of gedeeltelijk bezitten van 'narco zendingen van meer dan 1.000 kilo uit Venezuela bij meerdere gelegenheden'. In maart werd El Aissami, nu minister van Industrie van Venezuela, aangeklaagd in New York wegens het vergemakkelijken van de drugshandel.

In mei 2018 werd Diosdado Cabello, de leider van de Nationale Grondwetgevende Vergadering van Venezuela en de nummer twee van president Nicolas Maduro, ook gesanctioneerd, omdat hij 'rechtstreeks betrokken was bij drugshandelactiviteiten'. Hij heeft geantwoord, dat er geen bewijs is van zijn betrokkenheid bij drugshandel.

Lees hier het gehele artikel.

(Suriname Mirror/CNN/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten