donderdag 21 maart 2019

'Inheemse protesten in zuidwesten Colombia gesteund door illegale gewapende groeperingen'

President Duque: 'Ik heb bewijs dat inheemse protesten zijn geïnfiltreerd door gewapende groepen'


President Ivan Duque zei dinsdag 19 maart 2019, dat inheemse protesten in het zuidwesten van Colombia steun ontvangen van illegale gewapende groeperingen, nadat vermeende guerilla's de oproerpolitie hadden aangevallen. 

De inheemse groepen in de provincie Cauca protesteren al meer dan een week en sloten de belangrijkste verbindingsweg tussen Colombia naar Ecuador om de president te dwingen te praten over verwaarlozing van de staat en geweld gepleegd door illegale gewapende groepen in hun reservaten.

In een op televisie uitgezonden toespraak zei Duque, dat hij bewijs heeft dat de inheemse protesten werden 'geïnfiltreerd door gewapende groepen' en zwoer dat het geweld 'niet ongestraft blijft.'


Veiligheidstroepen vertelden media, dat dissident guerrilla's van de gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) politieagenten hebben overvallen, waarbij één ambtenaar werd gedood en zes anderen gewond raakten. Maar, de lokale gemeenschap zei, dat na de moord op de ambtenaar, de politie het vuur op burgers opende en zes mensen verwondde.

 'We rouwen om de dood van patrouille-agent Boris Alexander Benitez onder omstandigheden die onderwerp van onderzoek zijn. Wij delen de pijn van de familie van de overleden agent, net zoals we sympathiseren met de kreet van wanhoop voor de vele slachtoffers en maatschappelijke leiders die zijn gedood als gevolg van de escalatie van het geweld dat Colombianen hebben meegemaakt in de afgelopen maanden. Wat is de status van een overheidsbeleid? Wat is de status van de overheid? Wat zijn de kosten van de reactivering van paramilitarisme en de dissidente groepen van de FARC.'

CRIC (Consejo Regional Indígena del Cauca)




De vermeende guerrilla-aanval op vermeende gewelddadige politie-aanvallen op demonstranten volgde op dagen van brute repressie van de protesten die 10 dagen geleden begonnen. Volgens de protestorganisatoren waren meerdere deelnemers aan de protesten al gewond geraakt in de protesten.

Inheemse leiders, die categorisch elke gewapende actie op hun grondgebied verwerpen, beweerden bovendien dat ze sinds het begin van de protesten doodsbedreigingen hebben ontvangen.

De lokale bevolking maakte zich begin deze maand op om de besprekingen met Duque te eisen over het chronisch falen van zijn regering om beleid van vrede te implementeren in de onrustige Cauca regio's en het zoeken naar oplossingen voor de lopende geschillen over land en grootgrondbezitters tussen inheemse volken.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten