donderdag 21 maart 2019

Mexico sluit gevangenis op Islas Marias zo'n 100 kilometer uit de kust

Ruim 500 gevangenen zijn overgebracht naar andere gevangenissen of vrijgelaten

President Lopez Obrador sluit beruchte eilandgevangenis als symbolische daad van sociale rechtvaardigheid ter herdenking van zijn eerste 100 dagen in functie


Mexico heeft zich gesloten voor de gevangenis op een eiland in de Stille Oceaan zo'n 100 kilometer uit de kust. Meer dan 500 gevangenen die daar zaten opgesloten werden overgebracht naar andere gevangenissen of vrijgelaten. CGTN's Franc Contreras maakte de reis naar het eiland om te ontdekken wat er van deze beruchte gevangenis terecht is gekomen. 

De federale gevangenis van de Islas Marias werd gebouwd in 1905. Weinig buitenstaanders hebben het tot nu toe gezien. CGTN bezocht onlangs het geïsoleerde gevangeniseiland op 110 kilometer afstand van de Pacifische kust van Mexico.

Decennia lang stuurden autoritaire regeringen politieke dissidenten naar de Islas Marias. De bekendste gevangene was schrijver Jose Revueltas, die daar een roman schreef, 'Walls of Water'.


In een presidentieel decreet heeft Mexico deze maand 584 gevangenen overgebracht naar gevangenissen op het vaste land. De overheid verleende vrijheid aan tientallen andere gevangenen.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat hij de beruchte eilandgevangenis heeft gesloten als een symbolische daad van sociale rechtvaardigheid ter herdenking van zijn eerste 100 dagen in functie.

In de loop der jaren heeft het afgelegen Mexicaanse eiland onderdak geboden aan tienduizenden gedetineerden en ambtenaren die werken in het strafsysteem van Mexico.


Psycholoog Santiago Jorge Contreras werkte daar sinds eind jaren tachtig met gevangenen. Hij vertelt het verhaal van één gevangene, die probeerde naar vrijheid te zwemmen. 'Hij had zich aan plastic drijvende apparaten vastgemaakt en was naar een nabijgelegen eiland gezwommen. Maar, hij werd hevig ziek na het eten van rauwe leguaan. Bewakers ontdekten later zijn skeletresten', zei Contreras.

De meeste Mexicanen wisten van deze afgelegen criminele kolonie, omdat het in films verscheen, waaronder een met acteur Pedro Infante.

(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten