vrijdag 22 februari 2019

Bewoners Donderskamp en Corneliskondre aan Wayamborivier zien uit naar beloofde boot

'Als we naar Boskamp willen gaan, moeten we liften met boten die hout transporteren'


Bewoners van Donderskamp en Corneliskondre aan de Wayamborivier kijken uit naar de boot die aan hen is beloofd om een reguliere dienst te onderhouden. Volgens Jules April, kapitein van Corneliskondre, beschikken de dorpen al geruime tijd niet meer over een geschikt vaartuig. 'Als we naar Boskamp willen gaan, moeten we liften met boten die hout transporteren', aldus April vrijdag 22 februari 2019 in de Ware Tijd. 

Het charteren van een boot naar Boskamp kost volgens hem Srd 7.000. De kapitein legt uit dat de dorpen niet verbonden zijn met een weg die naar Paramaribo voert. 'We zijn daardoor helemaal afhankelijk van transport over het water.'

Vroeger maakten de mensen gebruik van de dienstboot van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS), maar dit vaartuig doet de dorpen al een aantal jaren niet meer aan. De overheid heeft daarna een boot geschonken aan de dorpen, maar door slecht onderhoud is die buiten gebruik geraakt.

Overheidsfunctionarissen waren begin februari in de dorpen en beloofden de plaatselijke gemeenschappen dat die spoedig een boot zouden krijgen.

Districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename heeft intussen een houten boot aangeschaft waarmee twintig mensen vervoerd kunnen worden. Er is ook een beschut gedeelte op het vaartuig. Volgens de districtscommissaris moet een buitenboordmotor gekocht worden. Hij is bezig donaties hiervoor te zoeken. Hij streeft ernaar om de boot eind februari in de vaart te zetten. Het districtscommissariaat zal ook voor vier dorpelingen de cursus van de Maritieme Autoriteit Suriname betalen om de boot te leren besturen.

Mettendaf heeft verder zwemvesten aangeschaft. In de boot die op 28 december omsloeg op de Coppenamerivier hadden slechts twee opvarenden een zwemvest aan. Bij het tragische bootongeluk verdronken twaalf personen. De twintig overlevenden keerden begin februari terug naar huis. Ze waren sinds het ongeluk ondergebracht in de Memre Boekoe Kazerne in Paramaribo, onder meer voor psychische begeleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten