vrijdag 22 februari 2019

Dak-en thuislozen centrum Paramaribo verontwaardigd over sluiten opvangcentrum Wichersstraat

'Waar moet ik nu heen, dit was mijn enige garantie dat ik regelmatig te eten kreeg'

'Ik ben dakloos, maar ik ben zeker niet gek, ik hoor niet thuis in het PCS'


Dak- en thuislozen in het centrum van Paramaribo weten zich geen raad, nu de opvang aan de Wichersstraat waar ze jaren terecht konden voor een broodje of warme maaltijd, de deuren deze week heeft gesloten. 'Ik was er vanmorgen en de poort was dicht', zegt een dakloze vandaag, vrijdag 22 februari 2019, in de Ware Tijd. 

'Er hangt een briefje dat er tot 1 maart nog af en toe eten wordt verstrekt, maar daarna niet meer. Waar moet ik nu heen? Dit was mijn enige garantie dat ik regelmatig te eten kreeg.' 

Er is nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van de opvangcentra aan de Wichersstraat en te Latour. Een deel van de regelmatige bezoekers van de opvang aan de Wichersstraat zou deze week worden overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Maar, voor andere daklozen is dat geen oplossing.

'Ik ben dakloos en heb een paar andere problemen maar, ik ben zeker niet gek. Ik hoor niet thuis in het PCS, ik wil gewoon een dak boven mijn hoofd en voeding hebben', aldus de dakloze. 'Er zijn tientallen gevallen zoals mijn persoon. We zijn niet gestoord en vormen zeker geen gevaar voor de samenleving. Maar, men dwingt ons om te gaan stelen om toch nog wat te kunnen eten.'

De Stichting Bureau Dak- en Thuislozen werd eerder dit jaar overgenomen door het PCS. De directeur van de stichting, Reza Doekhie, werd aan de kant geschoven. De reden voor de veranderingen was volgens het ministerie van Volksgezondheid het slechte management.

De huurovereenkomsten voor de twee opvangcentra werden opgezegd. Het personeel dat werkzaam was in de Wichersstraat zei eerder deze week dat ze in het ongewisse verkeren over hun eigen toekomst en niet weten of ze straks nog wel een baan hebben. Aan die onzekerheid is nog altijd geen einde gekomen. Ook is momenteel nog volstrekt onduidelijk hoe de zwervers die niet naar het PCS zullen worden overgebracht in het vervolg zullen worden geholpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten