vrijdag 22 februari 2019

Santokhi (VHP): ‘Intentieverklaring monetaire financiering eenzijdig in brief opgezegd’

'Dat is het scenario die jullie allemaal in elkaar hebben neergezet'

'Alles wijst erop, dat regering het geld bij CBvS wil gebruiken om haar verkiezingscampagne te financieren'


Volgens VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zijn er andere argumenten en overwegingen waarom Glenn Gersie weg moest bij de Centrale Bank van Suriname. De politicus stelde gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) over informatie te beschikken, dat Financiën-minister Gillmore Hoefdraad de intentieverklaring uit 2016, waarin afgesproken was niet meer monetair te financieren, eenzijdig in een brief heeft opgezegd. Toen Gersie dit weigerde, werd de druk op hem uitgevoerd en zijn twee leden in de Raad van Commissarissen vervangen om zodoende het ontslag van de governor mogelijk te maken. Dit bericht vandaag, vrijdag 22 februari 2019, het Dagblad Suriname.

'Dat is het scenario die jullie allemaal in elkaar hebben neergezet.' Naast de briefwisselingen zijn er volgens Santokhi ook overlegmomenten geweest.

'In één van de brieven geeft de minister de opdracht aan de governor om onmiddellijk over bankoverschotten te beschikken boven het wettelijke toegestaan maximum. Die briefwisseling is bijzonder belangrijk, want de minister zwijgt erover en wij krijgen het niet', benadrukte de VHP-leider. Hij vermoedt dat dit de reden is waarom de bewindsman de correspondentie tussen hem en Gersie niet wenst te overleggen aan het parlement.

Alles wijst volgens Santokhi erop, dat de regering het geld bij de CBvS wil gebruiken om haar verkiezingscampagne te financieren. 'Het was deze minister die na 2015 zei dat hij monetair moest financieren om de verkiezing te winnen. Wat is na de verkiezing gebeurd? De koers is gelijk omhoog geschoten. Dit is weer wat deze minister weer gaat doen. Na de verkiezing zal de koers weer boven de Srd 10 komen voor een Amerikaanse dollar. Dan gaat de coalitie weer komen met ‘er komt geen devaluatie’', aldus Santokhi.

Hij vindt de reden van ontslag van Gersie niet realistisch wanneer dat wordt vergeleken met het rooskleurig beeld van de economie dat door Hoefdraad is geschetst. 'In feite zegt de minister van Financiën, dat de inflatie redelijk onder controle is, er sprake is van een stabiele monetaire reserve van 585 miljoen Amerikaanse dollar en de koers redelijk onder controle is. Hij zegt dus, dat er sprake is van monetaire en financiële stabiliteit. Als dat zijn constatering is, waarom moet die governor dan weg? In feite zegt de minister dat de governor met zo'n beleid de hoogste onderscheiding zou moeten krijgen', zei de VHP-fractieleider.

Het verbaast Santokhi, dat Hoefdraad nu aangeeft dat Gersie niet slagvaardig genoeg heeft opgetreden toen in januari vorig jaar instructies waren gegeven om onmiddellijk naar Nederland en de Bank of China te gaan om met de autoriteiten te praten over de in beslag genomen geldzendingen. 'Het is deze minister geweest die door de president is aangewezen als gemachtigde van de Staat Suriname om daarin een oplossing te brengen. Als de minister dit niet kan oplossen, dan moet hij geen schuld geven aan de governor', stelde Santokhi tot slot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten