zaterdag 9 februari 2019

Acht mensen gedood door overstromingen langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika

Zuidelijke regio Arequipa, Peru, getroffen en noordelijke provincies El Loa en Antofagasta, Chili


Noodtoestand in verschillende gemeenten in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna (Peru) afgekondigd


Acht mensen zijn gedood aan langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika nadat hevige regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Drie mensen stierven in Peru toen modderstromen twee steden in de zuidelijke regio Arequipa troffen. 

Een reddingsoperatie is aan de gang om overlevenden te vinden die begraven kunnen zijn in hun voertuigen.


Twee arbeiders werden toen een andere modderstroom een ​​mijn in de gemeente Rio Grande trof.

Vanwege de hevige regenval is in verschillende gemeenten in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna een noodtoestand afgekondigd.





In Chili werden drie mensen gedood in de noordelijke provincies El Loa en Antofagasta na enkele dagen door onweersbuien ondergelopen wegen, beschadigde huizen en verwoeste bruggen.

Het Chileense staatsmijnbouwbedrijf Codelco zei vrijdag 8 februarri 2019, dat zware regenval geleid heeft tot de opschorting van de operaties in de noordelijke kopermijnen van Chuquicamata en Ministro Hales.


De regen bracht ook een waterval weer tot leven. De 60 meter hoge waterval in Pica was de afgelopen tien jaar droog geweest, maar het recente zware weer deed het weer herleven.


Dit is het regenseizoen in de regio, dus er worden hevige stortbuieenn verwacht. Dit jaar zijn de regens echter zwaarder geweest dan normaal, als gevolg van de warmte in de Stille Oceaan. De warmte is bijna voldoende uitgesproken om te worden geclassificeerd als El Nino, een natuurlijk fenomeen waarvan bekend is dat het het weer in de wereld beïnvloedt.

De warmte van de oceaan wordt al beschuldigd van de verwoestende overstromingen in het noorden van Argentinië en de dodelijke aardverschuivingen in Rio de Janeiro en Bolivia, en het ziet ernaar uit dat het weer zal aanhouden.



(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube/R7/publimetro.pe/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten