zaterdag 9 februari 2019

Autoriteiten gaan mensenhandel intensiever aanpakken

Minister Getrouw ontvangt Nationaal Actieplan 2019


Politiekorps stelt weer buurtmanagers aan in de verschillende buurten en ressorten


De autoriteiten beginnen dit jaar met een intensievere aanpak van trafficking in persons' (TIP), mensenhandel. Daartoe is een actieplan samengesteld dat gisteren is aangeboden aan minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. Tegelijkertijd is een aanvang gemaakt met een campagne om de samenleving bewuster te maken over mensenhandel en haar nauwer te betrekken bij de bestrijding van deze vorm van criminaliteit. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 februari 2019.


Dat veroordelingen van daders niet talrijk zijn, betekent volgens Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten, niet dat er de afgelopen periode geen vorderingen werden geboekt bij de bestrijding van mensenhandel. Zij gaf leiding aan de interdepartementale werkgroep die het Nationaal Actieplan 2019 heeft samengesteld. Het beleid dat nu gevormd is, is meer gericht op een betere bescherming van slachtoffers zodat de pakkans van daders wordt vergroot, zei Redan gisteren tijdens een persconferentie.

Het actieplan is ook gericht op preventie waarbij alle segmenten van de samenleving, inclusief burgers, media, non-gouvernementele organisaties, bedrijfsleven en overheidsinstanties een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen, de bestrijding en terugdringing van mensenhandel en mensensmokkel. Door meer sociale controle door burgers kunnen volgens minister Getrouw sneller verdachte zaken die te maken kunnen hebben met mensenhandel worden onderzocht.

In dat kader zullen weer buurtmanagers door het politiekorps aangesteld worden in de verschillende buurten en ressorten. Met de start van de campagne zullen de onderzoekingen naar mogelijke mensenhandel op plaatsen zoals bordelen, massagesalons en andere gelegenheden worden aangescherpt, zegt de bewindsman.

Het afgelopen jaar is onder andere met ondersteuning van Interpol een grootscheepse actie tegen mensenhandel in het binnenland uitgevoerd. Daarbij waren naast de politie ook het Nationaal Leger en het directoraat Nationale Veiligheid betrokken.

Voor de aanpak van mensenhandel is een speciale tiplijn voor het publiek ingesteld: 155.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten