zaterdag 9 februari 2019

Berooid Venezuela stuurt schip met humanitaire hulp naar Cuba ....

Door wervelstorm op 27 januari vielen zes doden en naar schatting tweehonderd gewonden

(Bron foto: screenshot YouTube)
Bij de Colombiaanse grensstad Cucuta staat humanitaire hulp voor Venezuela geblokkeerd


Het berooide Venezuela heeft humanitaire hulp naar Cuba gestuurd, omdat het eiland onlangs door een tornado is getroffen. Door de wervelstorm op 27 januari vielen zes doden en naar schatting tweehonderd gewonden. Een Venezolaans marineschip legde vrijdag 8 februari 2019 in Havana aan met een lading van 100 ton hulpgoederen. Het gaat om bouwmaterialen en werktuigen bestemd voor wederopbouw. Caracas wenst daarbij dat 'vrede en solidariteit'’ overwinnen. 

De kapitein van het Venezolaanse schip Vladimir Maldonado zei aan de Cubaanse media, dat het schip arriveerde 'op een ogenblik dat Venezuela te lijden heeft van een politieke en economische aanval onder leiding van de VS'.

De Cubaanse minister Antonio Carricarte bedankte Caracas voor het 'gebaar' en zei dat zijn land het Venezolaanse volk en zijn regering steunt in zijn strijd tegen de internationale aanvallen op het regime.


Bij de Colombiaanse grensstad Cucuta staat intussen humanitaire hulp geblokkeerd. Het is niet zeker of en hoe die hulp de grens over kan naar Venezuela. De grens wordt door Venezolaanse militairen bewaakt.

De hulp werd gestuurd op vraag van Juan Guaido die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen. Die wil de hulp verdelen onder de 300.000 inwoners van Venezuela die te lijden hebben van de tekorten aan voedsel en medicijnen.


President Nicolas Maduro die in de hulp een poging ziet van de VS om in het land militair tussenbeide te komen, wil de hulp niet over de grens laten komen.

In Venezuela zelf heerst honger en gebrek aan van alles, maar het regime van Maduro wijt dat aan sancties en economische oorlog tegen zijn land. Hij weigert humanitaire hulp toe te laten en klampt zich vast aan de macht.

De oppositie in zijn land verzamelt, onder meer gesteund vanuit de VS, hulpgoederen bij Cúcuta in Colombia aan de grens, maar die heeft Maduro daar afgesloten.

Venezuela steunt Cuba al lang met goedkope olie. De linkse populist die het huidige regime vestigde, Hugo Chávez (1954-2013), gebruikte de Venezolaanse olierijkdom in tijden van hoge olieprijzen om onder meer de linkse geestverwanten in Havana te helpen. De olieproductie is sterk afgenomen door het jarenlange wanbeleid en de olieprijzen zijn lager.

Maduro’s gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.


(Suriname Mirror/AD/Cubanet/nl.metrotime.be/CubaDebate/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten