zaterdag 9 februari 2019

Radio-journalist doodgeschoten in Mexico

Jesus Ramos Rodriguez nieuwste slachtoffer in 's werelds dodelijkste land voor pers


Een Mexicaanse radiojournalist is zaterdag 9 februari 2019 doodgeschoten in een restaurant in de staat Tabasco, ten oosten van de hoofdstad, het nieuwste slachtoffer in wat een van 's werelds dodelijkste landen voor de pers is geworden.

Jesus Ramos Rodriguez werd gedood in de stad Emiliano Zapata, vertelde een ambtenaar van het lokale parket aan persbureau AFP.



Volgens de lokale media had Ramos al meer dan twintig jaar een nieuwsbulletin voor het 99.9 FM-radiostation gehost.

De krant El Universal citeert getuigen die zeggen, dat zijn belager uit een auto stapte en recht op hem afliep, waarbij hij hem meer dan acht keer beschoot.


Ook weken nadat de directeur van een radiostation werd vermoord in de noordelijke staat Baja California Sur, in het eerste geval van 2019. Rafael Murua, die doodsbedreigingen had ontvangen voor zijn werk, werd dood gevonden in een sloot op 20 januari, na als vermist te zijn opgegeven. Murua, 34, was onder het beschermingsprogramma van de Mexicaanse regering voor journalisten en mensenrechtenactivisten geweest.

Geteisterd door gewelddadige criminaliteit in verband met de drugsoorlog in het land en aangewakkerd door politieke corruptie, heeft Mexico meer dan 100 journalistenmoorden geregistreerd sinds 2000, met 10 doden vorig jaar alleen.

In december 2018 plaatste de waakhondgroep Verslaggevers Zonder Grenzen Mexico als het op twee na gevaarlijkste land voor verslaggevers na het door oorlog verscheurde Afghanistan en Syrië. De overgrote meerderheid van de gevallen is onbestraft gebleven, evenals meer dan 90 procent van gewelddadige misdaden in Mexico.

(Suriname Mirror/Heraldo de Mexico/AFP/Animal Politico/Twitter/impacto.mx)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten