dinsdag 8 januari 2019

Wereldrecordpoging roeien van Dakar, Senegal, naar Paramaribo strandt

Vier roeiers staken poging door defect roer 1.200 kilometer uit kust Suriname


 Schaduw zeilboot sleept roeiboot met vier Britse roeiers naar Paramaribo


Alle bemanningsleden aan boord van 'Year of Zayed' - met als basis Dubai - zijn veilig en wel. Echter, helaas 1.200 kilometer uit de kust in de Atlantische Oceaan, is de derde poging om hun roer te repareren mislukt, zo meldt organisatie Row4Ocean maandag 7 januari 2019.

De vierkoppige bemanning heeft 24 dagen gevochten, roeit dag en nacht in recordtempo, maar het roer raakte te beschadigd om nog een reparatie uit te voeren. Supertramp, de zeilboot die de roeiers schaduwt, maakte een sleeplijn aan de roeiboot vast.

'Alles heeft een zwak punt en de Atlantische Oceaan heeft het gevonden', zegt Row4Ocean Syndicate Partner, Clive Frost, aan boord van Supertramp. 'We hebben zoveel geleerd van het project - voor de volgende keer. Op dit moment concentreren we ons alleen op het veilig terugbrengen van de bemanning en de boot naar het droge land. Ondanks het niet voltooien van de poging, is het team een held.'





Lijden onder zware omstandigheden, zonder enig comfort, het Row4Ocean-team: Nederlander Patrick Bol en drie Britten, Lewis Knollman, Andrew Ruinoff en Matt Wilds hebben besloten aan boord van Year of Zayed te blijven. Ze zullen samen blijven voor de resterende zeemijlen naar Suriname.

'We zijn veilig, maar we zijn ontdaan', zei Patrick Bol van boord aan Year of Zayed via satelliettelefoon. 'Vanuit een praktisch oogpunt moet iemand aan boord van de boot blijven om de wacht te houden. In werkelijkheid is er geen ruimte voor ons alle vier, maar niemand wilde de boot verlaten, ongeacht de ontberingen. We kennen elkaar nu zo goed en we zullen dagen hebben om alleen naar elkaar te kijken, maar ik weet zeker dat de verhalen die verteld worden zeer gedenkwaardig zullen zijn! We hebben genoeg voedsel aan boord en we hebben alle tijd om wat te vissen. Ik wil graag al onze sponsors en supporters bedanken, na zo veel tijd en moeite mislukte het project vanwege een klein stukje metaal. Het is jammer, maar we wilden de belangrijke boodschap over plasticvervuiling verspreiden, en dat hebben we in ieder geval gedaan. We waren zo dichtbij en soms leer je meer van mislukken dan van succes.'

De geschatte aankomsttijd in Suriname voor Row4Ocean en Supertramp zal de komende dagen duidelijker worden. Supporters en fans van Row4Ocean kunnen hun vorderingen op Facebook, Twitter, Instagram en de officiële website volgen.

(Suriname Mirror/Row4Ocean/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten