dinsdag 8 januari 2019

Procureur-generaal van Peru neemt ontslag na beschuldigingen van belemmeren Odebrecht corruptieonderzoek

Chavarry had twee openbare aanklagers uit Odebrecht-onderzoek verwijderd


De procureur-generaal van Peru heeft ontslag genomen na beschuldigingen dat hij een onderzoek naar corruptie bij de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht had belemmerd. Pedro Chavarry stuurde dinsdag een brief naar de hoofdaanklager van Peru, waarin hij zei af te treden om de autonomie van het bureau van de procureur-generaal te vrijwaren en de president van het land te beletten in te grijpen in andere, onafhankelijke regeringsafdelingen.



Op oudejaarsavond ontsloeg Chavarry twee hooggeplaatste openbare aanklagers, die een onderzoek hadden ingesteld naar de vraag of verschillende voormalige presidenten geld van Odebrecht hadden geaccepteerd.

Dat leidde tot straatprotesten waarin demonstranten Chavarry beschuldigden van het beschermen van corrupte ambtenaren en deed president Martin Vizcarra een poging te wagen om Chavarry te verwijderen. O

debrecht heeft in Amerikaanse rechtszaken toegegeven dat het $ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan functionarissen in Latijns-Amerika, waaronder $ 29 miljoen in Peru.




(Suriname Mirror/The Asssociated Press/SFGate.com/informateperu.com.pe/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten