vrijdag 29 november 2019

President Bouterse en ministers spreken aanwezigen China-Suriname Business Luncheon toe

(Bron foto's: NII)
Bouterse en minister Tsang hengelen naar meer Chinese investeringen in Suriname


President Desi Bouterse en de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme hebben in de marge van het Staatsbezoek aan China bij de China-Suriname Business Luncheon in de stad Hangzhou, aangegeven welke mogelijkheden Suriname biedt in het versterken van de relatie tussen de beide landen en het stimuleren van economische groei. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 29 november 2019.

Voor de aanvang van de business luncheon werd de president begroet door de governor van de stad Hangzhou, Yuan Jiajun, en ondernemers c.q investeerders. Het staatshoofd gaf aan, dat Suriname genoeg mogelijkheden biedt aan China en de stad Hangzhou om ontwikkeling op gang te brengen. De president noemde onder meer het spoedig ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU) over toerisme, en de ondertekening van een MoU inzake handel en economie tijdens het staatsbezoek.

Ook haalde het staatshoofd aan, dat Suriname over voldoende gezonde waterreserves beschikt. Dit zijn enkele unieke mogelijkheden naar de internationale gemeenschap toe.

Het buitenlandbeleid van Suriname is gefocust op economische diplomatie en met name het aantrekken van 'Foreign Direct Investments'. De bilaterale samenwerking is voor beide landen van cruciaal belang, stelde het staatshoofd. De vriendschap tussen de beide landen is gebaseerd op respect, vertrouwen en wederzijds voordeel. De focus zal zijn op duurzame ontwikkeling en groei.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf een presentatie over de resultaten van de regering onder het leiderschap van Bouterse. Suriname is strategisch gelegen en biedt op grond daarvan veel mogelijkheden. Het land heeft economische problemen gehad door de val van prijzen voor mijnbouwproducten. Door prudent beleid is de weg geslagen naar economische groei, aldus het NII. Daarbij heeft China een rol gespeeld door het uitvoeren van een aantal infrastructurele projecten. Minister Hoefdraad gaf aan, dat de luchthaven wordt uitgebreid. Suriname is op zoek naar buitenlandse investeringen. Volgens de bewindsman wil hetland niet te veel leunen op de mijnbouw, maar verwijst hij ook naar mogelijkheden binnen de agrarische sector en toerisme.

Suriname is open voor 'Foreign Direct Investment en is gereed te 'partneren' met het bedrijfsleven van China.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme stelde, dat er een goede band bestaat tussen de stad Hangzhou en Suriname. Ook gaf hij aan, dat Suriname het veiligste land in de regio is en de grootste populatie heeft van onder meer Chinezen buiten de grenzen. Het land biedt veel voordelen, meent de minister die onder meer aangaf dat de energiekosten laag zijn en er meerdere producten zijn waar er ontwikkeling mee op gang kan worden gebracht zoals de visserijsector alsmede rechtstreekse vluchten en het afschaffen van visa. Het is nu de tijd van meer samenwerken en nog meer zakendoen, aldus minister Tsang.

Yuan Jiajun, governor van Zhejiang Provincial Peoples Government, gaf aan, dat zijn stad 's werelds grootste haven herbergt waarmee economische ontwikkeling op gang wordt gebracht. Hij riep eenieder op van de gelegenheid gebruik te maken van de samenwerking tussen Zhejiang en Suriname. Ook is het volgens de governor zaak dat de samenwerking tussen de beide landen gepromoot worden. President Bouterse sluit zaterdag zijn staatsbezoek af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten