zondag 3 november 2019

Interesse voor online Surinaamse slavenregisters is enorm - 470.000 Keer is website op eerste dag bezocht

(Bron foto: Facebook)
Website Nationaal Archief op eerste dag al overbelast


De interesse voor de Surinaamse slavenregisters is enorm. Al op de eerste dag dat het register was in te zien, raakte de website van het Nationaal Archief overbelast. 

Het Nationaal Archief had niet verwacht dat er zo veel interesse zou zijn voor de Surinaamse slavenregisters die sinds donderdag volledig online te raadplegen zijn, zo bericht het Nederlands Dagblad zaterdag 2 november 2019. Want ruim een jaar geleden was het eerste deel al beschikbaar gekomen en nu zou de aandacht minder groot zijn, was de gedachte.

Toch raakte de site donderdag overbelast. Maar liefst 470.000 keer werd de website op die dag bezocht, zegt Anne-Marieke Samson van het Nationaal Archief. Naar schatting een veelvoud daarvan heeft dat geprobeerd.

De interesse kwam waarschijnlijk zowel uit Nederland als uit Suriname. ‘Ook daar hebben de media er aandacht aan besteed.’

In de registers staan zo’n 80.000 namen van mensen die tussen 1830 en 1863 in Suriname in slavernij leefden. Door problemen met de website waren die registers donderdag een groot deel van de dag niet te raadplegen. ‘Na een technische aanpassing was de website tijdelijk voor kleine aantallen bezoekers wél bereikbaar. Maar, inmiddels is de website weer volop in gebruik.’ Een jaar geleden was de interesse overigens ook al groot. ‘Toen hadden we met 40.000 bezoekers het hoogste aantal bezoekers op de website ooit. Dat was tien keer zoveel als normaal.’ Toen leidde dat niet tot problemen met de website.

‘Het grote aantal bezoekers verbaasde mij ook’, zegt historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit, een van de initiatiefnemers om de registers online beschikbaar te stellen. ‘Ik wist wel dat er belangstelling voor was. Maar dat het opnieuw zo veel aandacht zou krijgen, had ik niet verwacht.’ Hij heeft wel een verklaring voor de grote interesse. ‘Er zaten veel mensen op het volledige register te wachten. Zij zijn er vorig jaar al mee aan de slag gegaan en merkten dat ze nog steeds informatie misten. Zij konden donderdag allemaal in één keer online gaan zoeken.’

De historicus zegt van veel Nederlanders met Surinaamse wortels te horen dat ze blij zijn met het slavenregister. Er was tot nu toe geen online bron beschikbaar waar je naar voorouders in slavernij kunt zoeken. Het slavernijverleden van hun voorouders houdt veel Surinaamse Nederlanders nog steeds bezig.

Van Galen signaleert dat er ook breder meer aandacht voor slavernij is gekomen. ‘Het is een boeiend onderwerp. Er zit een heel verhaal van onderdrukking achter. Op school werd hier vroeger weinig aandacht aan besteed.’ Daarachter zit volgens hem een nieuwe zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Denk aan de discussie of je de zeventiende eeuw een gouden eeuw moet noemen. Dat gaat over de vraag hoe we de Nederlandse geschiedenis moeten definiëren. Daar hoort de discussie over slavernij ook bij.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten