zaterdag 30 november 2019

Bolivia sleept oud-president Morales voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Interim-regering wil vervolging Morales vanwege misdaden tegen de mensheid

Oud-president beschuldigt op zijn beurt interim-regering van 'genocide'


De Boliviaanse interim-regering gaat een zaak indienen bij het Internationaal Gerechtshof (Tribunal Penal Internacional) in Den Haag tegen voormalig president Evo Morales vanwege ‘misdaden tegen de mensheid’. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo vrijdag 29 november 2019 bekendgemaakt. 

De regering zal de zaak 'binnen een aantal dagen' indienen, zei Murillo tegen een Boliviaans radiostation. 'Morales moet zich verantwoorden voor wat hij heeft gedaan en nog doet, evenals zijn medeplichtigen.'

Vorige week diende de minister al een strafrechtelijke klacht in tegen Morales vanwege opruiing en terrorisme, omdat het voormalige staatshoofd zijn aanhangers zou hebben opgeroepen steden te blokkeren en de brandstof- en voedselvoorzieningen af te sluiten.

De oud-president beschuldigt op zijn beurt de interim-regering van 'genocide', omdat er na de verkiezingen 33 mensen, van wie de meeste aanhangers van Morales waren, zijn omgekomen door politie- en legeringrijpen tijdens protestdemonstraties.

Aan het bewind van Morales, die sinds 2006 president was, kwam enkele weken geleden een einde. Hij verklaarde zichzelf tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarna grote onrust in het land ontstond vanwege mogelijke fraude door Morales.

Verschillende organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, constateerden onregelmatigheden bij de verkiezingen. Morales legde op 10 november, onder meer onder druk van het leger, zijn functie neer. Twee dagen later vluchtte hij naar Mexico.

De rechtse voormalig vicevoorzitter van de senaat Jeanine Áñez riep zichzelf vervolgens uit tot interim-president van Bolivia. Zij heeft inmiddels een wet ondertekend die de uitslag van de laatste verkiezingen annuleert en nieuwe verkiezingen voorschrijft. Een datum daarvoor is nog niet bepaald. Morales is volgens die wet niet verkiesbaar.

(Suriname Mirror/Dom Total/AD/AFP/Milenio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten