zaterdag 30 november 2019

Controversiële anti-oproerpolitie van Colombia arresteert vijf journalisten

'Arrestatie van de journalisten te wijten aan verwarring'

(Bron foto: Twitter)
Journalisten deden verslag van een anti-regeringsprotest in de noordelijke stad Barranquilla


De controversiële anti-oproerpolitie van Colombia heeft vijf journalisten gearresteerd die verslag deden van een anti-regeringsprotest in de noordelijke stad Barranquilla. Volgens persvrijheidsstichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa) werden de journalisten drie uur na hun arrestatie vrijgelaten. 


De lokale krant El Heraldo schreef, dat twee van de journalisten voor de krant werken en samen met minstens 18 studenten werden gearresteerd. Een van de gearresteerde journalisten zei, dat de controversiële oproerpolitie van de ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) de camera van een van de journalisten in beslag heeft genomen.


Volgens de FLIP vertelde het communicatiebureau van de politie van Barranquilla de persvrijheidsadvocaten dat de arrestatie van de journalisten 'te wijten was aan verwarring en dat zij de zaak aan het herzien waren'.


De lokale bevolking vertelde aan de krant El Tiempo, dat de studenten vreedzaam protesteerden. Barranquilla politiecommandant generaal Ricardo Alarcon vertelde El Heraldo, dat de studenten deel uitmaakten van een groep van 60 personen die de weg hadden geblokkeerd.

Het incident met de ESMAD is de laatste van meer dan 40 waarin journalisten door de politie zijn aangevallen sinds de protesten tegen president Ivan Duque vorige week donderdag begonnen.


Voorafgaand aan de eerste stakingsdag werden de autoriteiten al beschuldigd van intimideren van media en beperking van de vrijheid van meningsuiting. De lopende protesten hebben tot nu toe 'een historisch record als een van de meest gewelddadige tegen journalisten' achtergelaten, aldus de FLIP.

De regering heeft geprobeerd de anti-regeringsprotesten gewelddadig te onderdrukken en wordt zelfs onderzocht na bewijs, dat de politie betrokken was bij een 'georchestreerde terreur'-plot om burgers te intimideren in de hoofdstad Bogota en Cali, de derde grootste stad van het land.

De protesten tegen de impopulaire Duque volgden op een nationale staking van vakbonden en studentenorganisaties en zijn de grootste in meer dan vier decennia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/El Heraldo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten