maandag 2 september 2019

Oud-medewerker Suralco waarschuwt voor waterpeil stuwmeer

Andro Loods waarschuwt voor 'gigantisch probleem' als het waterniveau een kritiek punt bereikt


Bij beheer van de Afobaka waterkrachtcentrale zal het waterpeil in het stuwmeer meer dan ooit in de gaten gehouden moeten worden. Dit moet gedaan worden tegen de achtergrond van klimaatverandering en het feit dat het steeds minder regent. 

Oud-medewerker Andro Loods van Suralco waarschuwt dat Suriname anders weer geconfronteerd kan worden met de situatie van enkele jaren geleden, toen Suralco door het lage waterpeil genoodzaakt was om enkele turbines uit te schakelen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 2 september 2019.

Hij herinnert zich dat de multinational toen een aantal generatoren had ingehuurd, om de stroomvoorziening te kunnen garanderen. Het land zat voor een lange periode in het donker. Het probleem was dat Suriname niet wilde betalen voor de dieselolie voor de generatoren, door de zeer hoge kosten, vertelt hij. De multinational nam de kosten toen uiteindelijk op zich.

Loods zegt dat hij regelmatig naar het stuwmeer gaat en bij die bezoeken het waterpeil in de gaten houdt. Hij waarschuwt voor een 'gigantisch probleem' als het waterniveau een kritiek punt bereikt. 'Als we niet oppassen, komen we weer in die situatie terecht, maar dan is de Suralco er niet meer om generatoren in te huren. Al die kosten komen voor onze rekening.Wi abi na moni? Nee, we hebben het niet.' De oud-werknemer die 32 jaar bij het bedrijf heeft gewerkt, waarschuwt dat de gevolgen niet te overzien zullen zijn. 'Een van de eerste bedrijven die zal sluiten is IAmGold, als het geen noodvoorzieningen heeft, want het draait uitsluitend op waterkrachtenergie.'

Er zal volgens Loods een zeer goed meer-management toegepast moeten worden, om tijdig te kunnen inspringen bij een buitensporige daling van het waterniveau. Hij twijfelt er echter niet aan dat Suriname die deskundigheid in huis heeft. De man is zijn periode bij Suralco begonnen als technicus in training en heeft die afgesloten als production shift coördinator.

Loods gaf vrijdag een persconferentie bij zijn woning in de wijk Munder, als vertegenwoordiger van de eenmansbeweging 'Democratische Comité Uitbanning Politiek' (De Coup). Daar gaf hij zijn zienswijze over de Alcoa-kwestie met verwijzing naar topmanagement bijeenkomsten die hij als werknemer toen had bijgewoond. Hij had echter gehoopt dat het parlement de machtigingswetten die dag nog niet zou hebben aangenomen, zodat zijn zienswijze alsnog kon worden meegenomen.

Alleen Radio ABC en de Ware Tijd waren aanwezig op de persconferentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten