maandag 2 september 2019

Exportbedrijf dumpt 25.000 kilo vis op de vuilstortplaats te Ornamibo....

Het gaat om een lading die in mei 2018 verscheept is naar Vietnam...


Een exportbedrijf heeft in het weekend 25.000 kilo vis gedumpt op de vuilstortplaats te Ornamibo. Volgens Juliette Colli, directrice van het Viskeuringsinstituut (VKI), gaat het om een lading die in mei 2018 verscheept is naar Vietnam. Maar, de vis is daar niet afgenomen of ingeklaard en teruggestuurd naar Suriname, zo onthult de Ware Tijd vandaag, maandag 2 september 2019.

'Na meer dan een jaar is de lading terug. De vis was wel bevroren, maar de ondernemer hier wil geen risico nemen', zegt Colli. Zij maakt voor het eerst mee dat zo'n grote hoeveelheid vis wordt gedumpt. Het kan om een douanewaarde van 12.500 Amerikaanse dollar gaan. De ondernemer wenst niet te reageren.

Colli legt uit, dat de exporteur afstand heeft gedaan van het product. Het dumpen van de vis moet geschieden onder toezicht van de politie. Het VKI is de bevoegde instantie om na te gaan of de kwaliteit van visproducten voldoet aan de eisen. Mocht dat het geval niet zijn, wordt er een proces-verbaal opgemaakt voor het Openbaar Ministerie, dat uiteindelijk bepaalt wat met de vis moet gebeuren.

Waarnemend directeur Deepak Jairam van Landbouw, Veeteelt en Visserij, stelt dat de zaak waar het om gaat buiten de invloedsfeer van het departement heeft plaatsgevonden. 'Dit is het risico van de handel en ik hoop niet dat het bedrijf zodanige schade heeft opgelopen dat zijn verdere operatie in gevaar komt.' Het bedrijf kan volgens hem een civielrechtelijke zaak aanspannen tegen de onderneming of persoon die de vis zou afnemen.

De directeur weet dat het bedrijf waar het om gaat vis exporteert naar Trinidad en Tobago en Guyana, maar weet niets van export naar Vietnam. Hij verwijst ook naar de bureaucratie in deze landen 'en het kan ook zijn dat er een maatregel is genomen, op grond waarvan de vis is geweerd'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten