woensdag 3 juli 2019

Paramaribo en Brussel tekenen MoU ter beheer en ontwikkelen architecturaal erfgoed

'Architecturaal erfgoed speelt vitale rol in karakter stad en aantrekkelijk te maken voor bezoekers'


Aan architectonische schoonheid is in Paramaribo geen gebrek. Evenmin in Brussel, hoofdstad van België. De twee steden hebben zich daarom middels een intentieverklaring (MoU) gecommitteerd, om elkaar bij te staan in het beheren en ontwikkelen hiervan. De MoU is gisteren getekend tussen Paramaribo en Urban Brussel, de afdeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat verantwoordelijk is voor onder meer stedenbouw en erfgoed, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 juli 2019.

Namens Suriname heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) de overeenkomst getekend.


'Wanneer we ons goed inzetten, denk ik dat de totale samenleving de vruchten hiervan zal plukken', stelde RO-minister Edgar Dikan na de ondertekening. De bewindsman noemde als een van de voordelen die hieruit kan voortvloeien een aantrekkelijke binnenstad, met als gevolg meer toeristen.

Christian Lamouline, secretaris-generaal tevens delegatieleider van de missie uit Brussel, vertelde dat Brussel naast de taal ook de architectuur gemeen heeft met Paramaribo. 'Architecturaal erfgoed speelt een vitale rol in het karakter van een stad en het aantrekkelijk te maken voor bezoekers uit de buitenwereld.'

Op die manier, stelde hij, kan duurzame economische ontwikkeling op gang gebracht worden.

De intentieverklaring vloeit voort uit een vorig jaar getekende samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In die overeenkomst zijn diverse samenwerkingsgebieden geïdentificeerd. Wilco Finisie, RO-directeur, zegt dat er nog geen projecten zijn uitgewerkt.


Er zitten projecten in de pijplijn. Zo is Suriname uitgenodigd om in september het jaarlijks culinair festival 'Eat! Brussels' bij te wonen. Het gaat in deze om kennis te maken met elkaars culinaire erfgoed. Suriname wordt vertegenwoordigd door de Suriname Chefs Association.

Andere projecten die zijn geïdentificeerd om samen te werken zijn: stedelijke ontwikkeling, klimaatverandering, sociale verantwoordelijkheid van bedrijven en gendergelijkheid. De samenwerking loopt tot 2023. Na de ondertekening van de intentieverklaring was er een technische bijeenkomst waar samen met de delegatie van Brussel van gedachten is gewisseld over de uit te voeren projecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten