woensdag 3 juli 2019

De vliegende vis verdwijnt uit het Caribisch gebied - Sargassum bedreigt vliegende vissen

Het nationale gerecht van Barbados wordt een luxe voor veel bewoners

FAO: Vangsten van vis in het Caribisch gebied, alle soorten samen, zijn de afgelopen 20 jaar met 40% gedaald


Op Barbados kunnen restaurants niet langer elke dag vliegende vissen serveren. Vanwege het tekort aan dit basisvoedsel zijn de prijzen omhooggeschoten. Eerder hadden we honderd vliegende vissen voor 10 euro. Vandaag met 13 euro hebben we maar 10 vissen, aldus News784. 

Oistins Market op Barbados waar de vliegende vis koning is (Bron foto: barbadostouris)
Dit nationale gerecht van Barbados, het logo van het toerismebureau dat ook op de dollarmunt verschijnt, wordt een luxe voor veel bewoners. Vliegende vissen waren ooit goed voor 65% van de vangst van vissers.

Op St. Lucia constateren vissers in de stad Vieux Fort, gelegen in het zuiden van het eiland, hetzelfde. Ze vangen geen vliegende vissen meer.

Sargassum-bedden voorkomen, dat vliegende vissen hun vleugels verspreiden om zich goed over het zeeoppervlak te bewegen. Shanna Emmanuel, een visserij-bioloog, schat dat vliegende vissen naar het noorden trekken op zoek naar koelere wateren waar het wier Sargassum afwezig is. Sargassum houdt van de warmere wateren.

Volgens cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zijn de vangsten van vis in het Caribisch gebied, alle soorten samen, in de afgelopen 20 jaar met 40% gedaald. Op wereldschaal is overbevissing in de regio catastrofaal. Tegenwoordig wordt 80% van de vis en zeevruchten geconsumeerd in het Caribisch gebied geïmporteerd.

(Suriname Mirror/News784, St. Vincent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten