zondag 30 juni 2019

Venezuela zet Colombiaanse vermeende coupplegers het land uit

(Bron foto: Reuters)
'Ze zijn nooit veroordeeld, ze hebben geen enkele hoorzitting gehad noch een proces’


Venezuela heeft 59 Colombianen die sinds september 2016 zonder proces vastzaten, het land uitgezet. Ze werden destijds gearresteerd, omdat ze volgens het regime van president Nicolás Maduro een staatsgreep wilden plegen. De gevangenen, onder wie één vrouw, zijn zaterdag 29 juni 2019 met een militair vliegtuig naar de grens met Colombia gebracht in de westelijke deelstaat Tachira. Daar maakten ze de oversteek over de Simon Bolivar-brug naar de Colombiaanse grensplaats Cúcuta. 


'Onze 59 landgenoten zijn teruggekeerd naar ons land en zullen naar huis gaan’, verklaarde de Colombiaanse president Ivan Duque zaterdag. 'We hopen dat ze deze afschuwelijke tijd achter zich kunnen laten en kunnen worden herenigd met hun geliefden.’


'Ze zijn nooit veroordeeld, ze hebben geen enkele hoorzitting gehad noch een proces’, aldus voorzitter Alfredo Romero van de mensenrechtenorganisatie Foro Penal.




De Verenigde Naties verklaarden via Twitter de vrijlating van de Colombianen te zien als een 'positief signaal dat de Venezolaanse regering volgens de afspraken handelt die zijn gemaakt tijdens het bezoek van Michelle Bachelet.’


De oud-presidente van Chili is tegenwoordig VN Hoge Commissaris voor mensenrechten en onderhandelde vorige week in Venezuela met de regering van president Nicolás Maduro over de situatie van gevangenen. De VN zinspeelde ook op nog meer vrijlatingen van gevangenen de komende dagen.

Maduro maakte indertijd bekend, dat 92 Colombiaanse paramilitairen het presidentieel paleis Miraflores wilden bestormen. Dat was verijdeld. Van deze ‘coupplegers’ zaten er tot zaterdag nog 59 in hechtenis. Afgelopen november kregen ze te horen dat ze werden beschuldigd van terrorisme.


(Suriname Mirror/Reuters/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten