zondag 30 juni 2019

Suriname dient klaagschrift in bij Rechtbank Noord-Holland inzake beslagname 19.5 miljoen euro in april 2018

Klagers zijn de CBvS, de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en de Finabank

Beslagname zou in strijd zijn met het volkenrechtelijke beginsel van immuniteit


Suriname heeft een klaagschrift ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland inzake de beslagname van 19.5 miljoen euro in april vorig jaar. Deze stap was eerder aangekondigd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tijdens een persconferentie. De indieners zijn de CBvS, de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en de Finabank. 

Vernomen wordt, aldus Starnieuws vandaag, zondag 30 juni 2019, dat de advocaten van de banken tot de conclusie zijn gekomen, dat de beslagname van de geldzending in strijd is met het volkenrechtelijke beginsel van immuniteit.

De geldzending is verricht door de CBvS. Het leggen van beslag op de geldzending door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is volgens de banken onrechtmatig geweest. De verdenking van witwassen is volgens hen misplaatst. Overigens zijn de biljetten allang giraal gemaakt.

Eerder is door de banken en hun advocaten gesteld, dat de inbeslagname van de geldzending grote schade toebrengt aan de Surinaamse economie. Sinds de inbeslagname van de geldzending kunnen er geen verschepingen plaatsvinden. Terwijl de euro's zich opstapelen, is er een tekort ontstaan aan Amerikaanse dollars die geïmporteerd werden.

De inzet van het klaagschrift ism dat de rechtbank het OM beveelt om de inbeslagname op te heffen. Het geld moet teruggegeven worden aan de CBvS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten