zaterdag 15 juni 2019

Drie militairen na ophef over incidenten bij scholen Latour na dag al teruggebracht tot slechts één militair

'Er is niet echt veel veranderd, nadat we tamtam hebben gemaakt'


Het was vrijdag 14 juni 2019 precies twee weken geleden, dat militairen op de St. Ceciliaschool, OS Hockey 1 en 2, VOJ Hockey, OS Mastklimmenstraat, LBO Latour, Mulo Latour en HPG Latour werden geplaatst om het onveiligheidsgevoel dat heerste terug te brengen. Op de eerste dag waren  drie militairen per school gestationeerd, maar vanaf de tweede dag tot heden is dat aantal alweer teruggebracht tot één militair. 

'Er is niet echt veel veranderd, nadat we tamtam hebben gemaakt', zegt Marciano Naarden, trekker van de schoolleiders in Latour, in de Ware Tijd

Ondanks dit alles voelen de leerkrachten en leerlingen zich veilig. 'Geen enkele situatie is dusdanig om je 100 procent veilig te voelen. De buitenwereld weet niet dat er maar één militair op de school is. Toch geeft het een rustgevend gevoel. Liever één dan geen.'

Nadat zich op een aantal scholen in het ressort incidenten hadden voorgedaan, besloten schoolleiders de handen ineen te slaan om te praten over de veiligheidssituatie in en rondom de scholen. Dit resulteerde in een protest waarbij enkele van deze scholen voor twee tot zelfs drie dagen waren gesloten.

Nadat ze de toezegging hadden van Onderwijs-directrice Natasia Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dat beveiligers op de scholen geplaatst zouden worden, werden de schooldeuren weer geopend. Tot verbazing van de leerkrachten was het niet de beloofde beveiliging, maar gewone bewakers die niet eens in staat bleken zichzelf te helpen bij een eventuele calamiteit. Dit zette kwaad bloed bij de leerkrachten en zij besloten hun beklag bij De Nationale Assemblee te doen. Er werd een petitie opgesteld en op eigen gelegenheid vertrokken de onderwijzers naar het parlementsgebouw. Na enkele uren werden zij ontvangen door voorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

Sinds de geringe militaire beveiliging hebben zich geen incidenten meer op de scholen voorgedaan. /#

Geen opmerkingen:

Een reactie posten