zaterdag 15 juni 2019

Uitstel aanwijzing voor Curaçao door Rijksministerraad is geen afstel

Aanwijzing staat op 5 juli weer op de agenda van Rijksministerraad 


Over een aanwijzing voor Curaçao is gisteren in de Rijksministerraad (RMR) geen beslissing genomen. In plaats daarvan is premier Eugene Rhuggenaath - die persoonlijk voor meer ruimte voor Curaçao heeft gepleit - drie weken de tijd geboden om concrete afspraken met Nederland te maken. Maar, uitstel is geen afstel, het onderwerp aanwijzing staat op 5 juli alsnog op de agenda van de RMR, want één ding staat vast: de overheidsfinanciën moeten op orde, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 15 juni 2019.

Curaçao en Nederland hebben gisteren afspraken gemaakt om Curaçao er financieel bovenop te helpen, zo wordt in een officiële gezamenlijke verklaring van de Curaçaose en Nederlandse regering aangegeven.

'Er wordt gewerkt aan een onderlinge regeling, die concrete afspraken zal bevatten over de noodzakelijke structurele hervormingen door Curaçao, onder meer op het gebied van de economie, overheidsfinanciën en het overheidsapparaat.'


De verklaring vervolgt: 'De landen realiseren zich dat dit tijd vraagt en ook dat dit zonder ondersteuning moeilijk realiseerbaar is. Juist daarom wil de Nederlandse regering een concreet handelingsperspectief bieden, dat Curaçao ondersteunt bij het realiseren van de ambities uit de Groeistrategie van het kabinet-Rhuggenaath. Deze overeenkomst zal per 5 juli aanstaande gereed zijn. De ondersteuning wordt direct verbonden met het tempo dat Curaçao zal zetten op het implementeren van de benodigde hervormingen. Het College financieel toezicht (Cft) heeft geadviseerd tot een aanwijzing. Definitieve besluitvorming hierover vindt plaats in de Rijksministerraad van 5 juli aanstaande.'

Belangrijk in het proces waarbij uiteindelijk is besloten het definitieve besluit van de RMR over een eventuele aanwijzing voorlopig aan te houden, was volgens Rhuggenaath het overleg met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, waarin Curaçao zijn standpunt naar voren bracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten