woensdag 3 april 2019

Oppositie en coalitie in Assemblee willen van regering weten wat zes Chinese hektrawlers nog in Surinaamse wateren doen

LVV-minister Soerdjan zei 7 maart in Assemblee, dat de trawlers illegaal aanwezig zijn


De zes Chinese hektrawlers, die sinds november vorig jaar in Surinaamse wateren zijn, waren gisteren weer eens onderwerp van vragen in De Nationale Assemblee, tijdens de begrotingsbehandeling, van coalitie- én oppositieleden, aldus vandaag, woensdag 3 april 2019, op Starnieuws. 

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft op 7 maart in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de trawlers illegaal hier zijn. De Assembleeleden willen weten wat de boten nog hier doen.

Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP) wilde weten waarom er niet wordt opgetreden als de boten geen vergunning hebben en nog steeds in Surinaamse wateren zijn. De schepen hebben een motorvermogen van 2000 pk terwijl 500 pk toegestaan is. Volgens het Assembleelid zijn er meer trawlers die vissen met een motorvermogen van meer dan 2000 pk. Hij wil dat er een onderzoek wordt ingesteld. Ook wil Ramsahai een lijst van alle trawlervergunningen die zijn verstrekt. Terwijl er sprake is van overbevissing worden elk jaar vergunningen verlengd en nieuwe uitgegeven. Hij plaatste hierbij vraagtekens.

Keshopersad Gangaram Panday (NDP) vindt de aanwezigheid van de trawlers ook niet goed. Hij heeft begrepen dat er een rechtszaak aanhangig is gemaakt tegen de Staat. Omdat er nog geen uitspraak is, zijn de trawlers nog hier, is zijn informatie. Hij wil weten in welk stadium de zaak zich bevindt.

Marlon Budike (NPS), Carl Breeveld (DOE), Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) en Mahinder Jogi (VHP) hebben ook hun ongenoegen geuit over de aanwezigheid van de trawlers.

Karta-Bink wees erop dat 5000 gezinnen direct afhankelijk zijn van de visserijsector. Zij merkte op, dat bang bang en kandra tiki al schaars dreigen te worden. Zij vindt dat een loyalist niet bevoordeeld kan worden ten koste van de sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten