woensdag 3 april 2019

Braziliaanse president Bolsonaro in Israël: 'Er bestaat geen twijfel over dat het nazisme een linkse beweging was'

(Bron foto: Twitter)
Opmerking Bolsonaro na bezoek aan Israëls Yad Vashem Holocaustmonument en museum

- Brazilië opent een handelskantoor in Jeruzalem 
- Premier Benjamin Netanyah: 'Ik hoop dat het handelskantoor een stap is in de richting van het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem'


De rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei 'er bestaat geen twijfel over' dat het nazisme een linkse beweging was, net na een bezoek dinsdag 2 april 2019 aan Israëls Yad Vashem Holocaustmonument en museum. De opmerkingen van Bolsonaro zijn in tegenspraak met de informatie op de website van het museum, die luidt dat de Duitse nazi-beweging is ontstaan ​​uit rechtse radicale groeperingen die reageerden op de opkomst van het communisme.



Op televisie dinsdag herhaalde de Braziliaanse president eerdere opmerkingen van de minister van Buitenlandse Zaken van zijn land, Ernesto Araujo, die ook beweerde dat de nazi's linksen waren. Gevraagd door verslaggevers of hij het eens was met Araujo, zei Bolsonaro: 'Er is geen twijfel mogelijk, toch?'


Hij vervolgde dat de naam van de nazi-partij de Nationaal-Socialistische Partij van Duitsland was, waaronder het woord 'socialist'. De officiële naam was de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Ondanks hun naam volgden de nazi's een fascistische en antisemitische - in plaats van een socialistische - ideologie.


Bolsonaro heeft Israël woensdag 3 april verlaten om terug te keren naar Brazilië.

Zijn vierdaagse bezoek kwam slechts een week vóór de verkiezingen van Israël, waarin de rechtse premier Benjamin Netanyahu herverkiezing zoekt. Het bezoek werd in eerste instantie gezien als een mogelijke stimulans voor de verkiezingsvooruitzichten van Netanyahu, maar bleef achter bij de hoop van de Israëlische premier, dat Brazilië zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen. Bolsonaro stelde kort na zijn inauguratie in januari voor om de ambassade te verhuizen, maar zijn regeringkwam later terug op de opmerkingen. Braziliaanse functionarissen kondigden in plaats daarvan tijdens zijn bezoek aan Israël aan, dat het land een handelskantoor in Jeruzalem zou openen. Netanyahu heeft gezegd dat hij hoopt dat het handelskantoor een stap is in de richting van het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump, die Bolsonaro als een bondgenoot beschouwt, erkende Jeruzalem in 2017 als hoofdstad van Israël en gaf opdracht tot het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, dat afgelopen mei plaatsvond.

Israëli's en Arabieren betwisten de status van Jeruzalem, dat heilig is voor Joden, christenen en moslims. Israël beschouwt de stad als haar 'eeuwige en ondeelbare' hoofdstad, maar dat wordt internationaal niet erkend. Palestijnen willen dat Jeruzalem de hoofdstad wordt van een uiteindelijke Palestijnse staat.

Jeruzalem is de thuisbasis van Yad Vashem, dat de Holocaust documenteert en een gedenkteken is voor de 6 miljoen Joden vermoord door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten