woensdag 3 april 2019

Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL): ‘Subsidiegeld boothouders op privérekening gestort’

PL-Assembleelid fronst wenkbrauwen bij subsidiestortingen boot- en bushouders 


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL) heeft gisteren, de tweede dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, enkele kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop de regering slechte controle uitoefent op de miljoenen aan subsidies, die maandelijks gestort worden voor boot- en bushouders. Ze stelde een document onder ogen te hebben gehad, waaruit blijkt dat subsidiegelden van boothouders op een privérekening werden gestort van de toenmalige voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 3 april 2019.

Seshma Bissesar, de huidige voorzitster van de BOVC, schreef eerder een brief naar minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Volgens haar is er sprake van staatsoplichting.

'Welke controle oefent het ministerie uit wanneer subsidiegelden gestort worden> Wanneer het een vereniging is, dan moet die vereniging een bankrekening hebben. Zo kan elke boothouder het geld gestort zien', benadrukte de parlementariër. Volgens de politica is op 12 juli 2017 een intentieverklaring getekend tussen ex-OWT&C-minister Jerry Miranda en de Belangenorganisatie Veerboten in Commewijne over de aanpassing van de tarieven. Zij wil weten of de boothouders nog subsidie zullen ontvangen, aangezien deze intentieverklaring ook aangeeft dat ingaande augustus 2017 de subsidies zouden worden stopgezet.

Volgens Karta-Bink blijven de misstanden niet alleen bij de boothouders, maar ook bij het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) en Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS). 'Het NVB en OBS hebben Srd 2 miljoen aan subsidie over twee maanden ontvangen voor 42 busvergunningen. Is dat waar? Hoe vindt die calculatie plaats? De storting was teveel voor 42 busvergunningen. Was er daar ook een rechtstreekse storting op een privérekening of een rekening van de organisatie?'

Vooral inzake de stortingen van subsidiegelden voor de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) heeft Karta-Bink bedenkingen. 'Van de subsidiegelden die gestort worden, heb ik heb begrepen dat de PLO ook onkosten voor zichzelf, het bestuur dus, declareert van Srd 64.000. Is dat waar minister? Er is ook een intentieverklaring, dat de vorige minister van OWT&C akkoord is gegaan met deze onkosten. Laat de documenten praten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten