woensdag 3 april 2019

Amerikaanse sancties tegen Venezuela nadelig voor essentiële medische voorzieningen

'Ziektes die onder controle waren in het land, zoals mazelen en difterie opnieuw opgedoken'


Amerikaanse sancties tegen Venezuela zijn nadelig voor essentiële medische voorzieningen  waaronder een 18-miljoen euro kostende verzending van medicijnen en vaccins, zei de minister van Volksgezondheid Carlos Alvarado van Venezuela dinsdag 2 april 2019.

De regering heeft al ingestemd met de aanschaf van de benodigdheden, maar is niet in staat om voor ze te betalen als gevolg van Washington's 'dwang unilaterale' sancties, zei Alvarado bij de door de staat gerunde VTV. De aankoop omvat twee miljoen euro aan vaccins die zijn verkregen via het internationale volksgezondheidsagentschap de Pan American Health Organization, waar de regering niet voor heeft kunnen betalen, omdat Amerikaanse sancties banktransacties hebben geblokkeerd, zei hij.


Het zijn niet alleen medicijnen en vaccins die schaars zijn vanwege de sancties. 'We hebben nog veel andere dingen die al zijn onderhandeld en gekocht, maar het geld is geblokkeerd en daarom kunnen we de betaling niet uitvoeren', zei Alvarado.


Voor het Zuid-Amerikaanse land is sinds 2014 toegang tot medische benodigdheden beperkt, toen de Amerikaanse president Barack Obama een uitvoerend bevel uitvaardigde, dat Venezuela een 'ongewone en buitengewone bedreiging' voor de nationale veiligheid bestempelde, herinnerde Alvarado zich. De situatie verslechterde in deze jaren, zei de minister, eraan toevoegend dat '2017 de meest verschrikkelijke, meest kritieke periode was, omdat het steeds moeilijker werd om medicijnen te kopen en vaccins te kopen'.

Het gevolg was dat 'ziektes die onder controle waren gebracht in het land, zoals mazelen en difterie', opnieuw zijn opgedoken, zei hij.


(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/Radio Reloj/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten