donderdag 25 april 2019

Loterijverordening Curaçao: Politieke partijen mogen geen goederenloterij organiseren voor fundraising.

'Verschillende loterijen op Curaçao worden georganiseerd zonder vergunning'


Politieke partijen mogen geen goederenloterij organiseren voor fundraising. Dat is bepaald in de laatste wijziging van de Loterijverordening. De Gaming Control Board (GCB) maakt dit bekend via een advertentie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 25 april 2019. De GCB heeft daarvoor een spoedadvies gevraagd bij de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ). 

De ‘bekendmaking’ is opmerkelijk, omdat de GCB begin deze maand hard optrad tegen Fundashon Doing Good Kòrsou. De stichting wilde een huis verloten via een trekking van Wega di Number en had daarvoor bewust geen vergunning aangevraagd. Maar, in een Kort Geding oordeelde de rechter dat de wet werd overtreden.

En toen de GCB daarop in een publicatie en een persbericht stelde, dat als de loterij toch door zou gaan Doing Good Kòrsou zich ‘schuldig maakt aan een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van maximaal twee jaar staat of een geldboete van maximaal 25.000 gulden’, besloot de stichting de trekking op het laatste moment af te blazen. De GCB had het bestuur in maart al laten weten, dat een vergunning moest worden aangevraagd en dat anders de publiekelijke bekendmaking zou volgen en ‘aangifte zou worden gedaan bij het Openbaar Ministerie van het organiseren van een illegale loterij’. Maar, voorzitster Tusya Eustatius (1989) en haar broers Akoni (1991) en Shakin (1995) reageerden in een persconferentie geëmotioneerd en spraken van een ‘heksenjacht tegen jongeren’.

Zij voerden aan, dat er verschillende loterijen op Curaçao worden georganiseerd zonder vergunning en noemden heel concreet als voorbeeld de loterijen die politieke partij MFK en de Fundashon Gerrit Schotte regelmatig organiseren. Op 12 april bijvoorbeeld staat op Facebook dat die zaterdag ‘Fundashon Gerrit Schotte en MFK de krachten bundelen bij Super Mi Lucha in het hart van Santa Maria’. 'Kom en doe een donatie van 5 gulden en trek je lot waar je misschien een auto Great Wall M4 nobo nobo uit 2019 kunt winnen of een compleet gemeubileerd appartement.' De trekking van deze loterij is op 2 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten