donderdag 25 april 2019

Geldigheidsduur alle visvergunningen van 2018 is verlengd tot nader order

Visserscollectief: 'Er zijn te veel vergunningen uitgegeven, waardoor vangsten drastisch achteruit zijn gegaan'



De geldigheidsduur van alle visvergunningen van 2018 is verlengd tot nader order dit jaar. Dat staat in een bekendmaking van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op 18 april. Volgens Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, heeft dit besluit vermoedelijk te maken met de status van LVV-minister Lekhram Soerdjan. Hij heeft twee weken geleden zijn ontslag ingediend, maar president Desi Bouterse had hem gevraagd aan te blijven. 

'Hij is de enige bevoegde persoon om visvergunningen te tekenen, voordat ze worden uitgegeven', aldus Lall vandaag, donderdag 25 april 2019, in de Ware Tijd. De secretaris stelt dat een visvergunning voor een jaar wordt verstrekt en steeds op 31 december vervalt. Daarna wordt deze meestal meerdere keren in het daaropvolgende jaar verlengd. De laatste keer was de geldigheidsduur in maart verlengd tot 1 mei 2019.

De president heeft vrijdag gesproken met onder meer de Surinaamse Seafoodassociatie. Het Visserscollectief, dat ook aanwezig was, heeft een presentatie gehouden over het vergunningenbeleid. Volgens de organisatie kan de overheid zich niet houden aan het aantal vergunningen zoals dat wettelijk is aangegeven.


Het vergunningenbestand is de afgelopen jaren ernstig toegenomen, zozeer zelfs dat sommige categorieën verdubbeld zijn. Ook noemt het Visserscollectief het uitgeven van een nieuwe vergunning aan een industriële vloot onverantwoord. De schade die deze boten aanrichten is volgens hem moeilijk herstelbaar.

'Er zijn te veel vergunningen uitgegeven, waardoor de vangsten drastisch achteruit zijn gegaan. Door geringe tot geen controle is er een chaotische situatie ontstaan, waarbij er veel illegale activiteiten plaatsvinden', concludeert de belangenorganisatie. Ze heeft oplossingsmodellen voorgesteld. Zo zou er een profiel opgesteld moeten worden. 'Hierdoor kunnen stromannen uit het systeem verwijderd worden en kan de controle op de vloot efficiënter worden uitgevoerd.'

Daarnaast moet de controle op zowel het water als te land opgevoerd worden, om illegale activiteiten te bestrijden en de bonafide ondernemers te beschermen. Verder moet de vergunning worden ingetrokken van vissers die meerdere malen zijn gewaarschuwd maar dezelfde overtredingen blijven begaan, vindt het Visserscollectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten