donderdag 25 april 2019

Albert Ramdin van Newmont Suriname enthousiast over samensmelting Newmont Mining (VS) met Goldcorp Incorporated, Canada

'Het is een goede ontwikkeling deel te zijn van groter geheel, van een wereldbedrijf met leidersrol'


Het grootste goudbedrijf in de wereld is Newmont Goldcorp. De gigantische Newmont Mining Corporation (USA) en Goldcorp Incorporated (Canada) zijn sinds 18 april samengesmolten tot één onderneming, zo berichtte Newmont die dag met een persbericht.



'Suriname is dus niet alleen onderdeel geworden van de grootste maatschappij in de wereld, maar ook van de beste met een leidende functie', aldus Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont Suriname, vandaag, donderdag 25 april 2019, op Starnieuws.

Uiteraard brengt de ‘merger’ veranderingen met zich mee. Het bedrijf is groter geworden en hoewel Newmont en Goldcorp praktisch dezelfde manier van opereren hebben, zal het nog 15 maanden duren voordat bepaalde zaken zijn afgerond, geeft Ramdin aan. 'De komende tijd zullen er vooral veranderingen zijn in het management en de aanpak bij bepaalde bedrijfsonderdelen.' Zo zal bijvoorbeeld CEO Gary Goldberg vervangen worden door Tom Palmer, de huidige Chief Operating Officer.

Newmont heeft Goldcorp overgenomen voor een bedrag van US$ 14 miljard. Tot dat moment was Barrick Gold Corporation het grootste goudbedrijf in de wereld. Barrick had ook een bod gedaan op Goldcorp voor US$ 18 miljard. De aandeelhouders van Goldcorp hebben gekozen voor Newmont. Newmont Goldcorp is de eigenaar van 16 actieve mijnen in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Australië. Er zijn nieuwe projecten gaande in Canada, Chili, Colombia, Frans-Guyana en Haiti.

'We zijn nu onderdeel van een wereldwijd netwerk van goudbedrijven en goudoperaties die van een hoge kwaliteit zijn', licht Ramdin toe. 'De perspectieven zien er goed uit, de komende tien jaren gaat Newmont goldcorp 7 miljoen ounces (ruim 200.000 kilo) aan goud produceren. Dat maakt het het grootste bedrijf per aandeel, maar ook qua productie.' 

De Surinaamse tak blijft voorlopig nog Newmont Suriname heten, zegt Ramdin aan. 'Er komen geen drastische veranderingen. We zijn niet alleen het grootste, maar ook het beste bedrijf gelet op de kwaliteit van management, de standaarden die we hebben voor mensenrechten, productie, veiligheid, behoudt van het milieu, de inzet voor duurzame ontwikkeling, de goede relaties met lokale omgeving en bewoners, de overheid en de media. Deze dingen gaan gewoon door maar wel versterkt.'

De arbeiders van Newmont Suriname hoeven niets te vrezen. 'Er is een stukje zekerheid voor de toekomst. Het bedrijf is groter. Er is een decennia lange continuïteit gegarandeerd. Dat betekent dat werk gegarandeerd is, ook voor Suriname. Het bedrijf gaat niet minder produceren. Het personeel heeft nu ook meer mogelijkheden om elders een baan te vinden binnen het bedrijf. Dat proces gaat nog even duren. Newmont is pas twee jaar in Suriname, de capaciteit ontwikkeld zich nog. Maar, het is een goede ontwikkeling om deel te zijn van een groter geheel, van een wereldbedrijf met een leidersrol.'

Newmont Suriname produceert gemiddeld 500.000 ounces (14.000 kilo) per jaar. De overheid verdient jaarlijks gemiddeld US$ 45 miljoen aan Newmont Suriname via royalty's. Staatsolie is voor 25 procent aandeelhouder in Newmont Suriname. 'Een deel van de opbrengsten gaat naar Staatsolie, maar zij delen ook in de productiekosten', licht Ramdin toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten