woensdag 20 maart 2019

Gewapende mannen vuren op konvooi met uranium voor een van Brazilië's twee werkende kerncentrales

Angra kerncentrale
'Het vervoerde uranium was niet gevaarlijk en het transport werd niet vertraagd door de aanval'


Gewapende mannen hebben dinsdag 19 maart 2019 op een konvooi gevuurd dat uranium vervoerde naar een van Brazilië's twee werkende kerncentrales op een kustweg in de staat Rio de Janeiro, aldus de politie en het bedrijf dat de centrale beheert. 

Ze zeiden, dat de vrachtwagen met de splijtstof en de politie-escorte werden aangevallen toen deze door de stad Frade passeerde, ongeveer 30 kilometer van Angra dos Reis, waar de reactor zich bevindt.

Politieagenten die het konvooi bewaakten beantwoorrdden het vuur van de aanvallers terug, zei de politie. Ze zeiden dat er geen gewonden of arrestaties waren en dat de gewapende mannen wisten te vluchten.



Eletronuclear, de dochteronderneming van Centrais Elétricas Brasileiras SA die de kerncentrales van Angra beheert, zei in een verklaring, dat het vervoerde uranium niet gevaarlijk was en dat de zending niet werd vertraagd door de aanval.

Dee onderneming zei dat het incident plaatsvond toen de politie die de vrachtwagen begeleidde naar de kant van de weg ging als een voorzorgsmaatregel na het horen van geweerschoten. De gewapende mannen begonnen te vuren op een van de zwaarbewapende 'shock bataljons' die de zending vergezelden, zei Eletronuclear.

De splijtstof die wordt gebruikt in de twee reactoren in Brazilië, Angra 1 en Angra 2, wordt geproduceerd in een overheidsinstallatie in Resende, een stad in het binnenland van de staat Rio de Janeiro, op 130 kilometer van Angra dos Reis.

Brazilië verwerkt alleen uranium voor gebruik als brandstof voor elektriciteitscentrales, onder toezicht van de International Atomic Energy Agency.


(Suriname  Mirror/OGlobo/MercoPress/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten