donderdag 14 februari 2019

Zeker één op de tien Colombiaanse gemeenten heeft geen drinkwater meer door langdurige droogte

391 Gemeenten in heel Colombia kampen met watertekorten 

(Bron foto: Corporación Autónoma Regional de Cundinamarca)

Ten minste één op de tien Colombiaanse gemeenten heeft geen drinkwater meer als gevolg van langdurige droogte veroorzaakt door het weerfenomeen 'El Niño'. Het ministerio de Vivienda, Ciudad y Territorio zei dinsdag 12 februari 2019, dat 108 gemeenten geen drinkwater meer hebben. De krant El Tiempo meldde, dat 391 gemeenten in heel Colombia te kampen hebben met watertekorten, terwijl El Niño naar verwachting tot maart zal doorgaan. 

De Magdelena-rivier, de grootste van Colombia, heeft lage waterstanden tussen Barrancabermeja en Puerto Wilches, waardoor er watertekorten ontstaan ​​in de Caribische regio van het land.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de provincie Noord-Bolivar, waar de gouverneur een openbare noodsituatie heeft uitgeroepen. Santander heeft 12 gemeenten getroffen door tekorten, Boyaca 12, Cordoba 11, Cundinamarca 8, La Guajira 8, Antioquia 7, Sucre 6, en Valle de Cauca 4 en Cesar 3.

Milieu-autoriteiten hebben in december een waarschuwing afgegeven voor El Niño om ervoor te zorgen dat gemeenten noodplannen voor watertekorten hadden.

Minister Ricardo Lozano van ministro de Ambiente vertelde RCN radio vorige maand, dat tot 90% van de rivieren in Colombia lagere waterniveaus hebben als gevolg van El Niño, waardoor de oostelijke vlaktes en de provincies Cauca, Choco, Magdelena het grootste risico lopen.

El Niño is een cyclische periode van tijdelijke opwarming van de oceaanoppervlakten van de Stille Oceaan van Zuid-Amerika tot Australië, resulterend in warmere temperaturen in de regio, met wereldwijde effecten op het klimaat.

Het ministerio de Vivienda, Ciudad y Territorio drong er bij gemeentelijke overheden op aan waakzaam te blijven. Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen wordt niet verwacht dat de recente regens de situatie aanzienlijk zullen verbeteren, vooral in het Caribisch gebied in het noorden en de Orinoquia-regio's in het oosten, waar de hoge temperaturen naar verwachting zullen aanhouden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten