donderdag 14 februari 2019

Groep van dertien gevangenen in SDKK verliest rechtszaak tegen het Land Curaçao

Gedetineerden klagen over rioolproblematiek, vliegen- en muskietenplaag en ondraaglijke stank


De groep van dertien gevangenen die onlangs een zaak heeft aangespannen tegen het Land om zo verbetering te eisen van de leefomstandigheden binnen de gevangenis, is gisteren van een koude kermis thuisgekomen. De vordering voor een spoedige en permanente oplossing door het Land is gisteren door het gerecht afgewezen, zo schrijft vandaag, donderdag 14 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De gedetineerden - waaronder ook oud-premier Gerrit Schotte en de voor seksueel misbruik veroordeelde pastor Orlando Balentina - voerden aan dat de rioolproblematiek bij detentiecentrum Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) dusdanig slecht is, dat zij last ondervinden van een vliegen- en muskietenplaag en een ondraaglijke stank en overlast van ongedierte.

Het rioolprobleem heeft - zo stelde raadsvrouwe Lizaima da Costa Gomez, die de gedetineerden vertegenwoordigt – als gevolg dat er in de cellen ernstige defecten/gebreken zijn in de sanitaire infrastructuur met als gevolg onhygiënische situaties in de cellen. In haar beoordeling staat het gerecht stil bij de centrale vraag of er sprake is van dusdanige slechte sanitaire omstandigheden dat sprake is van schending van artikel 3 van het EVRM, zoals aangevoerd door de verdediging.

De gedetineerden hebben tijdens de behandeling van de zaak aangegeven dat de toiletpotten in hun cel verstopt zijn en dat bij het doorspoelen het water, met daarin urine en fecaliën, naar boven komt en de cel instroomt en dat er sprake is van een afschuwelijke geur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten