donderdag 14 februari 2019

Bulgarije blokkeert financiële overdrachten van Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA naar bankrekeningen

'We hebben vastgesteld dat er geldtransfers vanuit Venezuela plaatsvonden, namelijk van PdVSA'


Bulgarije heeft overdrachten geblokkeerd van verschillende bankrekeningen die miljoenen euro's hebben ontvangen van Venezuela's door de staat gerunde oliemaatschappij PdVSA (Petroleos de Venezuela S.A.), zeiden veiligheidsambtenaren woensdag 13 februari 2019.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido nam het voorzitterschap van het land drie weken geleden aan, met het argument dat de herverkiezing van Nicolas Maduro vorig jaar een schijnvertoning was. De Verenigde Staten en de meeste westerse landen, waaronder Bulgarije, hebben Guaido erkend als het legitieme staatshoofd, maar Maduro behoudt de steun van Rusland en China en de controle over staatsinstellingen.

Na een tip uit de VS controleerden de Bulgaarse veiligheidsdiensten de rekeningen bij een lokale bank van een man die verschillende nationaliteiten had, inclusief een Bulgaarse, aldus de Bulgaarse hoofdaanklager Sotir Tsatsarov.


Het geld dat op de rekeningen kwam, werd naar buitenlandse rekeningen gestuurd, vertelde Tsatsarov aan verslaggevers na een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Sofia. 'We hebben vastgesteld dat er geldtransfers vanuit Venezuela plaatsvonden, namelijk van de staatsoliemaatschappij van Venezuela naar deze rekeningen', vertelde Tsatsarov aan verslaggevers.

'Alle maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen, dat de fondsen die nog in de rekeningen zitten, die niet in kleine bedragen zijn, volledig onder onze controle zijn en het land niet op valse gronden verlaten', zei hij.

Er zijn miljoenen euro's in de rekeningen, volgens het hoofd van de nationale veiligheidsdienst, Dimitar Georgiev, die zei dat de Bulgaarse Centrale Bank meewerkte aan het proces. Officieren van Justitie zullen alle overmakingen van en naar deze rekeningen bekijken alvorens te beslissen of ze witwasheffingen willen heffen, zei Tsatsarov, eraan toevoegend dat de bank zelf niet onder verdenking stond.

'Onze regering werkt nauw samen met Bulgarije en andere leden van de Europese Unie om ervoor te zorgen dat de rijkdom van de bevolking van Venezuela niet wordt gestolen', zei de Amerikaanse ambassadeur in Sofia, Eric Rubin, na de bijeenkomst.



PdVSA wil de export naar plaatsen als India verhogen als Amerikaanse sancties, bedoeld om de stroom vreemde valuta naar Maduro's regering af te snijden, de leveringen naar de Verenigde Staten en Europa vertragen.

(Suriname Mirror/Reuters/Washington Post/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten