donderdag 14 februari 2019

Econoom Richard Kalloe: 'Schijnwelvaart Suriname is gebaseerd op narcoticadoorvoer'

'We leven van de marges van handel in cocaïne'

'Mensen die denken dat Staatsolie de staatskas gaat spekken, gaan lelijk op hun neus kijken'


Rond het thema rol van de informele sector heeft de econoom Richard Kalloe een presentatie verzorgd tijdens een discussieavond van de Kenniskring dinsdag in Lalla Rookh. Zonder enige twijfel maakte hij kenbaar, dat de zogenaamde welvaart die Suriname nog kent, een schijnwelvaart is in stand gehouden door drugshandel. Dit schrijft het Dagblad Suriname donderdag 14 februari 2019.

'Het is belangrijk dat we begrijpen dat wij een soort van schijnwelvaart hebben welke gebaseerd is op de narcoticadoorvoer. Dit zorgt ervoor, dat wij dankzij die marges in staat zijn om een bepaalde hoeveelheid aan importen te betalen en deviezen te genereren. Maar, wat als hieraan een eind komt?', sprak Kalloe. Dat zal voor aanzienlijke consequenties zorgen, aangezien er geen investeringen worden gepleegd in de productiesector.

Volgens Kalloe is datgene wat op een legale wijze bijdraagt aan de staatsinkomsten, afkomstig uit voornamelijk de mijnbouwsector. 'Sinds het jaar 1975 importeren we meer dan we exporteren. Vanaf het jaar 2000 zijn de importen met meer dan 3 miljard Amerikaanse dollar gestegen.

'De exporten van Staatsolie zijn zeer gering. De mensen die denken dat Staatsolie de staatskas gaat spekken, gaan lelijk op hun neus kijken. Wat men wel heeft opgezet, zijn allerlei tjoekoe projecten die allemaal mislukt zijn.'

Kalloe stelde, dat de informele sector, met name de doorvoer van narcotica, een niet weg te denken element is voor de regering om de economie draaiende te houden: de schijnwelvaart van Suriname. 'We leven van de marges van de handel in cocaïne. Als we dat niet doen, gaan we zeker een toekomst hebben als die van Venezuela', aldus Kalloe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten