maandag 11 februari 2019

Minister van Financiën op Curaçao Gijsbertha vreest forse financiële krimp

Centrale Bank verwacht daling economie met 1,8% ten opzichte van eerdere 0,4% groeiraming


Als de regering van Curaçao voldoet aan waar het Cft op aandringt, namelijk de begroting 2019 aanpassen met ten minste 29 miljoen gulden, dan resulteert dit in een totale ombuiging en/of lastenverzwaring van bijna 132 miljoen. Een doorrekening van de Centrale Bank CBCS becijfert dat de economie dan met 1,8 procent afneemt ten opzichte van de eerdere groeiraming van 0,4 procent. Dat schrijft minister Kenneth Gijsbertha van Financiën in een nog niet openbaar gemaakte brief van 30 januari aan voorzitter Raymond Gradus van het College financieel toezicht (Cft), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 februari 2019.

De bewindsman reageert hiermee op het advies van Cft van 16 januari waarin het college aandringt op aanpassing van de begroting van het lopende jaar, dat pas iets meer dan een maand oud is.

'Met name gezien de huidige economische omstandigheden en het feit dat de inspanningen rond de compliance van de belastingen tot nu toe niet het gewenste effect hebben opgeleverd, acht het Cft de in de begroting 2019 opgenomen baten niet realistisch', schrijft Gradus.

Het gaat mede om de afgelopen jaren, die tekorten vertonen. Op basis van de realisatie van de begroting 2018 zal deze afsluiten met een tekort van naar verwachting 39,1 miljoen; dit terwijl de vastgestelde begroting 2018 - zelfs na de tweede begrotingswijzing - nog een overschot liet zien van 42,4 miljoen en de prognose in het derde kwartaalverslag 2018 nog uitkwam op 40,6 miljoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten