zaterdag 2 februari 2019

Actieboot Farley Mowat van Sea Shepherd aangevallen door vissers in Golf van Californië voor kust Mexico

Sea Shepherd voert actie om extreem bedreigde Californische bruinvis of vaquita te beschermen


De vaquita is bijna uitgestorven als gevolg van kieuwnetten die illegaal gebruikt worden om lucratieve totoaba te vangen


De milieuorganisatie Sea Shepherd zei vrijdag 1 februari 2019, dat haar actieboot Farley Mowat js  aangevallen met stenen en gedeeltelijk in brand gestoken door een vloot van ongeveer 20 vissersboten in de Golf van Californië voor de kust van Mexico. 

Het was de tweede aanval in een maand tijd in de Golf, waar Sea Shepherd patrouilleert tegen illegale netten om de kritisch bedreigde vaquita-dolfijn te redden. De Californische bruinvis of vaquita is een soort bruinvis. Er zouden nog slechts circa 30 individuen in leven zijn. De soort is dan ook sterk bedreigd.

De patrouilles hebben de woede van de lokale vissers getrokken. De vaquita is bijna uitgestorven als gevolg van kieuwnetten die illegaal zijn ingesteld om totoaba te vangen, een vis wiens zwemblaas astronomische prijzen oplevert, omdat het in China als een delicatesse wordt beschouwd. Sea Shepherd publiceerde vrijdag een video waarin een vloot van snelle, kleine vissersboten rond zijn grotere schip, de Farley Mowat, voer.


Sea Shepherd zei, dat vissers stenen gooiden die scheepsramen braken en benzinebommen gooiden die kortstondig een vuur op het dek van de Farley Mowat ontstaken. De Mexicaanse marine bevestigde de aanval, die donderdag plaatsvond.

Drie weken eerder viel een groep kleine boten de Farley Mowat aan met loodgewichten. Sommigen gooiden een net voor de Farley Mowat om de schroeven van het Sea Shepherd-schip te blokkeren.

Om patrouilles te ontwijken, hebben veel vissers in de Golf van Californië, ook wel de Zee van Cortez genoemd, hun boten uitgerust met uiterst krachtige motoren. Sommigen proberen nog steeds op totoaba te vissen, anderen beweren dat het verbod op kieuwnetten in de leefomgeving van de vaquita andere soorten van legitieme visvangst beperkt.


Sea Shepherd is actief in de Golf met de kennis en medewerking van de Mexicaanse overheid om illegale netten op te sporen. Experts zeggen dat maar 15 van de zeezoogdieren in de Golf verblijven, de enige plaats waar ze leven, en geen enkele ooit in gevangenschap heeft gehouden.


Terwijl de Mexicaanse regering het gebruik van kieuwnetten in het bekende bereik van de vaquita heeft verboden, is de dat bijna onmogelijk te handhaven. Wetenschappers hebben Mexicaanse milieuambtenaren opgeroepen om het bezit van de netten in het hele gebied te verbieden, evenals landpatrouilles en inspecties van boten die naar zee vertrekken om het verbod af te dwingen.

Op dit moment patrouilleren de autoriteiten in het gebied, maar stropers vluchten vaak in de krachtige boten en komen aan wal.

Een reis van onderzoekers eind september zag zes of zeven van de vaquita, waaronder een moeder met een nieuw kalf. De waarnemingen suggereerden, dat de meeste overgebleven vaquitas zich hebben verzameld in een rechthoek van ongeveer 20 - 40 kilometer, een gebied dat klein genoeg is om te worden beschermd door drijvende barrières om de kleine boten buiten te houden. gebruikt door stropers.



(Suriname Mirror/Eco Diario/The Associated Press/posta.com.mx/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten