zondag 6 januari 2019

Vier Britse roeiers met wereldrecordpoging op weg van Dakar, Senegal, naar Paramaribo

Monster roeitocht in het teken van bewustwording inzake plastic afval

(Bron foto's: Row4Ocean)
- Vier roeiers verwachten half januari in Paramaribo te arriveren
- Averij aan roer in eerste dagen van 2019 provisorisch verholpen - Nog ruim 1.000 kilometer roeien naar Paramaribo


Een inwoner van Doncaster, in South Yorkshire (Engeland), hoopt een nieuw wereldrecord te vestigen door te roeien over de Atlantische Oceaan, een slopende uitdaging van 2.300 mijl (4.912 kilometer). 

Matt Wilds, 40, uit Misson, is een van de vier mannen die strijden tegen enkele van de gevaarlijkste wateren ter wereld, terwijl ze ernaar streven om in minder dan 27 dagen van Afrika  (Dakar, Senegal - vertrek 14 december) naar Paramaribo te roeien, en daar medio januari te arriveren.



Maltby, geboren Matt, die nu samen met zijn vrouw Debbie in de Verenigde Arabische Emiraten woont en werkt, werd bijna twee jaar geleden gerekruteerd voor de reis - ondanks dat hij nog nooit eerder geroeid had. Maar zijn sportieve achtergrond - hij is een enthousiaste cricketspeler, rugbyspeler, voetballer en zeiler - was genoeg om hem een plaats te bezorgen naast de overige drie bemanningsleden Patrick Bol, Lewis Knollman en Andrew Ruinoff.

Op dag 13 van hun reis bevond 'The Year of Zayed' van het Row4Ocean-team zich ongeveer 1,340 kilometer van de finish in Suriname.

Een Row4Ocean-woordvoerder zei: 'De wind heeft het team opgepikt, dat roeit onder moeilijke felle omstandigheden, bijna duizend mijl uit de kust van de Atlantische Oceaan. De omstandigheden van de ruhwind en het surfen verhogen hun snelheid in hun zoektocht om wereldrecords te breken en het team heeft gemiddeld meer dan 70 mijl per dag afgelegd, en met het tempo hoger gezet, zijn ze op koers om het gemiddelde wereldrecord snelheden voor deze route.'

'We registreren een veel beter dagelijks gemiddelde snelheid dan in de vlakke zeeën eerder. Deze extra snelheid brengt veel geluk naar het team.'


Het team bracht de Kerstdagen mijlen van huis en weg van hun families in het midden van de Atlantische Oceaan door.

Een woordvoerder zei: 'We hebben onze Kersttaart gegeten die we mee hadden genomen, en het was een zeer welkome verandering van ons basisvoedsel van gevriesdroogd voedsel. Op Eerste Kerstdag namen we een iets grotere pauze en aten we ons eten samen, maar er waren geen geschenken, we hadden geen weegschaal voor cadeautjes. We kregen op Kerstdag wel berichten van onze familie en vrienden en dat waardeerden we enorm en alle steun die we krijgen. Dit is een gedenkwaardige Kerst voor ons, maar we kunnen het niet helpen om ons voor te stellen hoe het zou zijn om in die leuke, gezellige omgeving te zitten met een iPad aangesloten op de elektriciteit.'

De monster roeitocht staat overigens in het teken van bewustwording inzake plastic afval. Volgens rapporten wordt elk jaar 8 miljard kilo plastic in de oceaan gedumpt, dat is elke dag maar liefst 22.000.000 kilo plastic; 900.000 kilo plastic per uur; het equivalent van 60 containerladingen met elk een gewicht van 15 ton.


De roeiers bevinden zich vandaag, zondag 6 januari 2019, op zo'n 1.200 kilometer verwijderd van Paramaribo. In de eerste dagen van 2019 liep de 'The Year of Zayed' Averie aan het roer op.


'Het probleem was een gebogen buis aan het uiteinde van de morse kabel die de roerhoek onder de stuurautomaat regelt. Het duurde een groot deel van de dag om het voldoende recht te zetten zodat de stuurautomaat weer kon functioneren', aldus Nick Leggatt aan boord aan het zeiljacht 'Supertramp', dat 'The Year of Zayed' volgt, op de website van Row4Ocean.



(Suriname Mirror Reports: 27 december 2018 & 6 januari 2019/Doncaster Free Press/Row4Ocean/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten