zondag 6 januari 2019

Nieuwe regering-Bolsonaro van Brazilië stuurt militaire politie naar gewelddadige noordoostelijke staat Ceara

Aanwezigheid militaire politie noodzaak na aanslagen op banken, openbare gebouwen en voertuigen


De nieuw regering van Brazilië heeft de militaire politie opdracht gegeven om vrijdag 3 januari 2019 naar de gewelddadige noordoostelijke staat Ceara te sturen na een golf van aanvallen op banken, openbare gebouwen en voertuigen in de afgelopen twee dagen. 

Camilo Santana, de gouverneur van de staat Ceara, zei dat 45 mensen zijn gearresteerd in verband met de tientallen aanvallen, die 15 steden in de staat hebben getroffen, waaronder de hoofdstad Fortaleza.



De aanslagen lieten verbrande karkassen van auto's en bussen op straat achter en de toegangen tot gebouwen raakten ernstig beschadigd.


Hoewel de autoriteiten beweerden, dat het motief achter de aanslagen niet was bevestigd, geloofden ambtenaren dat ze uit wraak zijn gepleegd vanwege de recente aankondiging van strengere regels voor de gevangenissen en gevangenen in de staat.

Braziliaanse gevangenisbendes zijn krachtig en hun reikwijdte strekt zich buiten de penitentiaire inrichtingen van het land uit. Het federale ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid, nu geleid door de populaire voormalige anti-corruptie-rechter Sergio Moro, gaf opdracht de militaire politie op verzoek van Santana naar Ceara te sturen, onder vermelding van de 'urgente' aard van de dreiging. Autoriteiten hebben niet meer details over de implementatie verstrekt.


President Jair Bolsonaro, een extreemrechtse politicus en voormalig kapitein van het leger die is  gekozen vanwege onder andere zijn belofte de misdaad aan te pakken en veiligheidstroepen de vrije hand te geven tegen criminelen, prees het besluit. 'De mensen van Ceara hebben op dit moment hulp nodig', zei Bolsonaro.





(Suriname Mirror/g1.globo.com/FOX News/The Associated Press/brasil.elpais.com/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten